maandag 18 augustus 2014

Y[PHNN] weer op de Sophiapolder

Vanmiddag maak ik met de auto een ronde door Rotterdam-Zuid. Dat levert totaal 7 afgelezen kleine mantelmeeuwen en 7 afgelezen zilvermeeuwen op, geen slechte score! Dit zijn op een Belgische zilvermeeuw na allemaal Nederlandse meeuwen waaronder mijn eerste afgelezen jonge zilvermeeuw van het najaar. Naast geringde meeuwen zie ik ook nog een 1kj en 2kj geelpootmeeuw, ook altijd leuk!

Vanavond neem ik nog even een kijkje op de Sophiapolder. Er lopen een tiental oeverlopers, wat grutto's, kemphanen, witgat, een groenpootruiter en een regenwulp. Naast deze steltlopers is een juveniele zwarte stern het noemen waard en kregen toch ook de meeuwen weer de nodige aandacht. Op de steigers staan namelijk een bekende Deense grote mantelmeeuw, een tweetal erg fraaie 3kj geelpootmeeuwen en de oude bekende 4kj Poolse pontische meeuw Y[PHNN] die hier alweer voor zijn derde winter verblijft.

3kj geelpootmeeuw
Deze Y[PHNN] is dus een pontische meeuw die zich erg plaats getrouw blijkt te houden. Na in 2011 in Polen uit het ei te zijn gekropen verscheen hij voor het eerst in de winter 2011/2012 in Rotterdam-Zuid en later ook in de Brabantse Biesbosch. De volgende winter verscheen hij weer in onze contreien, dus op bij de vuiloverslag van Dordrecht en op de Sophiapolder om te rusten. In het late voorjaar en vroege najaar blijkt hij er toch iets van beweging in deze meeuw te komen en is hij onder andere gezien op Vlieland, Terschelling en Westkapelle. Voor het grootste gedeelte van het jaar, zeg maar van juli tot maart, bevond hij zich echter de afgelopen tijd op de Sophiapolder en Dordrecht, met af en toe een uitstapje naar de Biesbosch.
Y[PHNN] in augustus 2014 (4kj)
Aangezien hij in 2015 zijn 5de kalenderjaar in hoopt te gaan is het even wachten of hij zich in de winter 2015/2016 weer zal vertonen, aangezien de adulte pontische meeuwen Nederland over het algemeen rechts laten liggen vanuit de broedgebieden in Polen en andere Oost-Europese landen.
Y[PHNN] in december 2012 (2kj)
Y[PHNN] in oktober 2013 (3kj)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten