donderdag 28 augustus 2014

Wát een dag op VRS Meijendel!!

Vandaag zou er ook weer worden geringd bij VRS Meijendel, dus net als gisteren ben ik weer om half zeven van de partij in de duinen. Maarten Verrips vertelt mij en de net gearriveerde Rinse vd Vliet dat hij vannacht naast wat groenpootruiters, een witgat, een oeverloper en 7 waterrallen ook al zo'n 10 kleine karekieten uit het net heeft gehaald. Zou het dan een goede dag worden met veel zangvogels?!
Waterral
Het antwoord is ja, want het eerste rondje levert gelijk leefnetten met vele zwartkoppen en kleine karekieten op, en het gaat de hele ochtend maar door. Het zijn vooral deze twee soorten met resp. 151 en 102 exemplaren die voor de hoge aantallen zorgen. Tussen deze twee soorten halen we ook nog andere en vooral ook leukere soorten uit het net. Zo vangen we nog 2 bonte vliegenvangers, een spotvogel, boompieper en als klap op de vuurpijl nog twee draaihalzen!
Bonte vliegenvanger
Boompieper
Spotvogel

Draaihalzen
En dan is er natuurlijk ook nog het slagnet. Tijdens de eerste ronde zien we opeens een kleine mantelmeeuw naar het brood duiken, en even later hebben we 'm in onze handen: een nieuwe baansoort!
Kleine mantelmeeuw
Tijdens het ringen check ik af en toe of er niet wat op de slag staat, en opeens staat er een bonte strandloper. Ook deze werkt goed mee en hebben we even later in onze handen, wat een gaaf beestje!
Bonte strandloper
We gaan uiteindelijk door tot 16:00 en komen daarmee uit op 366 gevangen vogel, het tweede aantal ooit voor het vogelringstation. Met 26 soorten is het ook nog eens de dag met meest gevangen soorten ooit, wat een ongelofelijke dag! Voor totalen zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten