zaterdag 23 augustus 2014

Een rustige mavla en 'n spannende twitch

Aangezien het najaar nu echt wel op gang is gekomen besluiten Laurens vd Padt en ik vanochtend eens lekker te gaan struinen op de Maasvlakte. Dat kan al weer van alles opleveren dus we beginnen bij de Maasmond waar we de struikjes en het luzerneveld checken. Er komt echter over zee een behoorlijk bui aanrollen, maar gelukkig zitten we even later op tijd droog in de auto, met enkel wat heggenmussen en tapuiten op zak.


Aangezien het nu toch regent rijden we naar de Oude Stuifdijk waar we vanuit de auto even de meeuwen checken. Erg blijken wat geringde tussen de zitten, en uiteindelijk lezen vier zilvermeeuwen af van Roland-Jan Buijs. Leuk zijn wel 2 exemplaren die ik ook al eens in Rotterdam heb gezien!
Zilvermeeuw B[J9]
Als het weer droog is gaan we weer verder met zoeken maar bij de Oude Stuifdijk komen we niet verder dan wat braamsluipers en het gewone spul. Wel kunnen we hier ook nog 8 geringde scholeksters aflezen, waarvan het merendeel waarschijnlijk nooit verder is gezien dan deze dijk, en vliegt er nog een kuifaalscholver langs.

Geringde Mavlaase scholeksters
Een ronde over de Vuurtorenvlakte levert ook weinig nieuws op, maar een grauwe vliegenvanger is nog wel een leuke soort. Een duinpieper die Marijn van Os en Jorrit Vlot hebben zien invallen is helaas niet voor ons weggelegd en we kunnen het beest dan ook niet vinden. Wel vinden we nog drie geringde kleine mantelmeeuwen op de vlakte, dus de verrekijker is weer iets meer versierd!

We besluiten hierna de Maasvlakte te verlaten en werpen nog een blik op het Oostvoornse meer. Dat levert niet de gewenste zeekoet op maar nog wel wat geoorde futen en kleine zilverreigers. Aangezien bij de Benninger Slikken, een groot nieuw natuurgebied ten oosten van Hellevoetssluits langs het Haringvliet met al een aantal goede soorten op zijn naam, wat kleine strandlopers zaten besluiten we die kant op te gaan. Ter hoogte van Hellevoetssluis belt echter plotseling Herman vd Brand maar de verbinding is erg slecht. Enkel de woorden 'Nils van Duivendijk' en 'Texel' dringen door tot ons verstand; er moet wel een goede soort zitten!! Even later is de verbinding gelukkig wat beter, en er blijkt een koningseider te zijn gevonden door Nils in de NIOZ-haven van Texel! Na even overleg besluiten Herman en Laurens vd Wind ons op te halen bij de Brienenoordbrug waarna we gezamenlijk doorjagen richting de pont.

Die van half vier kunnen we al in geen mogelijkheid meer halen, dus mooi op tijd zijn we even later in Den Helder voor de pont van half vijf. Er zijn nog zo'n 30 anderen twitchers die hetzelfde besluit hebben genomen als wij, en vanaf de pont stijgt de spanning. 'Zal hij niet de Waddenzee op zwemmen, of gewoon wegvliegen?' Gelukkig horen we als we bijna in Texel zijn dat de vleugel compleet aan het ruien zijn, dus dat van het tweede doemscenario geen spraken kan zijn..

In colonne gaat het nu vanaf de pont richting de haven, waar we de vogel gelijk in beeld krijgen. Het is weliswaar een vrouwtje, maar ondanks dat toch een fraai beestje om naar te kijken. Misschien wel omdat ze ons de hele tijd met een brede glimlach vriendelijk toelacht.

Vrouwtje koningseider
Aangezien er weinig actie uit het beestje voorkomt besluiten we de hop te gaan die aan de andere kant van de haven zit. De vogel is echter niet gelijk in beeld, maar een waterhoos die we aan de andere kant van het eiland langs zien trekken is ook gaaf om te zien.
Waterhoos
Even later blijkt de hop op de dijk te lopen waar hij zich op afstand leuk laat bekijken, en een hop bekijken is natuurlijk nooit een straf!

Hop
We besluiten de dag met een blik in de Mokbaai voor de aziatische goudplevier die hier al enige tijd verblijft. Goudplevieren en veel andere steltlopers laten zich mooi bekijken maar de Aziaat laat het vanavond helaas afweten. Uiteraard malen we daar niet om als we even later met de boot van 19:00 de haven uitvaren, want dat bezoekje aan Texel was kort maar behoorlijk krachtig met weer een fraaie nieuwe soort voor de levenslijst. Een mannetje koningseider was natuurlijk leuker geweest, maar je moet nog wat te wensen over laten...

Mokbaai

Geen opmerkingen:

Een reactie posten