dinsdag 5 augustus 2014

Tripje naar West-Schotland

Vandaag is het weer eindelijk goed genoeg om een rit van zo'n 300 kilometer te maken naar het plaatsje Applecross, aan de westkust van Schotland. Vooral de toeristische pas naar het plaatsje is het wat deze route zo bijzonder maakt. Maar voordat we daar zijn gaat de route door het inmiddels bekende Schotse landschap. Bij de Rogie Falls maken we even een stop, en ook bij deze watervallen zien we zalmen springen, het blijft een gaaf gezicht! Een waterspreeuw alhier is uiteraard ook nog een leuke soort.

Rogie falls
Een meer langs de weg is goed voor wat roodkeelduikers en in een flinke zeearm zien we enkele parelduikers, grote zaagbekken en wat steltlopers. Het is niet erg dik gezaaid met vogels, en als we even later over de pas rijden is het uitzicht prachtig maar voor vogels is het niet erg boeiend. In het plaatsje Applecross hoor ik hierna wel de eerste oeverpiepers en vliegen er boven zee wat jan-van-genten en een tweetal grote jagers.

Bergpas naar Applecross
Als we even later door een ander kustplaatsje rijden blijken daar tot mijn grote verbazing opeens erg veel meeuwen geringd te zijn. Helaas enkel met metalen ringen waar ik er nog twee van kan aflezen. Een aantal kuifaalscholvers dat hier zit is overigens ook wel leuk te noemen.
Geringde zilvermeeuw
Kuifaalscholver
De dag is ondertussen al behoorlijk ver gevorderd dus de terugweg leggen we wat sneller af dan de heenweg. Al met al hebben we een prachtige dag gehad in het westen van Schotland maar het werd wel weer duidelijk dat het aantal soorten vogels wat je tegenkomt tegenvallen. De uitzichten daarentegen zijn natuurlijk schitterend!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten