dinsdag 26 augustus 2014

Leuke steltjes op Sophia en de eerste reigers weer!

Gisterenmiddag loonde een bezoekje aan de Sophiapolder eindelijk weer eens echt uit. Vanaf de karwei viel mijn oog op een langsvliegend groepje kemphanen, en toen ze neerstreken knalde een steltlopertje er gelijk uit: steenloper! Deze soort had ik twee jaar geleden ook al bij de Sophiapolder, maar toen hoorde ik 'm met Jan alleen. Laurens vd Padt en Laurens vd Wind zijn even later net op tijd om hem nog te zien, aangezien het water erg snel stijgt. Erg leuk was overigens ook nog een heilige ibis die opeens rondliep tussen de lepelaars!

Heilige ibis
Steenloper
Beide leuke soorten van gisteren zie ik vanmiddag niet als ik bij de Sophiapolder ben, maar er lopen nu wel wat andere leuke soorten rond. Zo zie ik een bontbekplevier, zwarte ruiter en een zilverplevier. Vooral de laatste is een leuke maar het blijkt toch ook wel de algemeenste 'kuststeltloper'. Ondanks dat niet minder leuk natuurlijk!

Zilverplevier
Vanavond draait de wind na een hele tijd in de zuidwest te hebben gezeten naar noord, dus ideale omstandigheden voor reigertrek over de Gorzen. Laurens vd Wind en Laurens vd Padt kunnen wat eerder beginnen, en dat komt me duur te staan. Rond half zeven zien ze namelijk een fraaie juveniele grauwe kiekendief langs flappen... Een soort die ik al wel 2 keer heb gezien op IJsselmonde, maar het blijft toch een fraaie en goede soort.

Reigers zie ik vanavond gelukkig nog wel, maar grote aantallen zijn het nog niet. Zo'n 70 blauwe reigers en 34 purren zien we overtrekken naar zuidwest. Maar als er één schaap over de dam is... Benieuwd wat er morgen gaat komen! Voor de complete telling, zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten