zaterdag 30 augustus 2014

Weer eens een draaihalsje

Als ik vanochtend wakker wordt klettert de regen op de ramen, en dat gaat bijna de hele ochtend door. Om een uur twaalf lijkt het dan toch een beetje droog te worden, maar als ik bij Laurens vd Padt en Laurens vd Wind ben om naar de Sophiapolder te gaan valt het weer met bakken uit de lucht. Na een half uur lijkt het dan toch echt te stoppen, en zo komen we rond een uur of half één op de Sophiapolder aan.

Op de Sophiapolder begint het ook te regenen dus we spoeden ons snel naar de kijkhut waar we uiteindelijk wel wat uurtje droog doorbrengen. Er staat weer een flinke groep meeuwen bij de inlaat, en we zien daar uiteindelijk 5 geelpootmeeuwen, waarvan bekende Duitser R[74W], één pontische meeuw, bekende Deense grote mantelmeeuw en wat Nederlandse geringde kleine mantelmeeuwen tussen.

Duitse geelpootmeeuw R[74W]
Meeuwen in de regen
Verder is het op het eiland rustig met wat oeverlopers, witgatten en tussen de vele eenden nog 5 pijlstaarten. Leuk zijn ook nog wel een havik en boomvalk die nog even een kijkje komen nemen.

Rond een uur of drie lijkt het weer op te knappen, dus besluiten we wat veldjes langs de Noord te gaan checken. Bij de Karwei levert dat zowaar 3 tapuiten op, dus er is wel degelijk wat beweging geweest. Als we even later over het veldje bij de oude waterbus van H.I.Ambacht lopen vliegt er voor mijn voeten een onmiskenbare vogel op: draaihals! Het is dus wéér raak in Ambacht zoals nu vrijwel elk voor- en najaar, en deze zit ook weer op een typisch terreintje met wat lage vegetatie op de bodem en jonge berkjes en bramen. Het blijkt echter een niet al te makkelijk exemplaar, maar met enig geduld laat hij zich wel even fraai bekijken.
Draaihals
Het ruige veldje
De Crezéepolder en de Gorzen die we hierna nog even checken levert geen leuke dingen meer op, maar met de draaihals van het najaar weer op zak is de druk in ieder geval weer van de ketel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten