woensdag 20 augustus 2014

Regenachtig najaarsmiddagje op de Sophia

Vanmiddag vermaak ik me weer eens een hele middag op de Sophiapolder, samen met Jankees Bossenbroek. Aangezien er nog een behoorlijk bui overtrekt zitten we in de kijkhut waarvandaan we de eerste 1kj pontische meeuw van het najaar zien en verder tussen de inmiddels weer behoorlijk grote groep krak-, slobeenden en wintertalingen een drietal zomertalingen en de eerste pijlstaart van de winter kunnen vinden.

Zomertaling
Het is tevens ook boven het water een drukte van belang en er foerageren honderden boeren-, oever- en huiszwaluwen boven het eiland. Op de steigers gaan ze regelmatig even zitten zodat we zien dat eigenlijk het overgrote deel gaat om jonge vogels! Hopelijk zijn dit allemaal vogels die in H.I.Ambacht uit zijn gevlogen, wat goed mogelijk is aangezien het hier een bijzonder goed jaar was voor huiszwaluwen. Het aantal nesten wat we rond juni in Ambacht telden was meer dan twee keer zo hoog als vorig jaar!
Huiszwaluwen

Verder lopen er langs de randen nog zo'n 20 oeverlopers, enkele witgatjes en een bontbekplevier, en komen een slechtvalk en een jonge havik nog even een kijkje nemen of er nog wat te halen valt. Vooral dit laatste exemplaar is erg leuk, want het zou goed kunnen dat deze is uitgevlogen op de naastgelegen Galgenplaat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten