zaterdag 5 mei 2012

Schitterende dag met supersoorten!

Om half zes staat de wekker en om zes uur stappen Evert en ik in bij een vrouw uit Elspeet die Evert vaak chauffeurt, en ook vandaag is dat het geval. De bestemming ligt vandaag op het eiland Texel waar de afgelopen dagen onder andere een roodstuitzwaluw, zwarte zeekoet, brilzee-eend en morinelplevieren waren gezien. Ook zit een al enkele dagen aanwezige roodkopklauwier bij Den Oever in het programma en daar starten we de dag. Net als we aankomen wordt de vogel gemeld en hij laat zich hierna erg fraai bekijken! Voor Evert is het nog een lifer en voor mij ook pas mijn tweede en een welkome aanvulling op de jaarlijst!

Roodkopklauwier
Hierna weten we net de boot van half negen te halen en dus staan we om ongeveer negen uur naar de brilzee-eend in de Mokbaai te kijken. Deze vogel had ik eerder dit jaar ook al gezien maar desondanks blijft het een erg fraaie soort!!

De volgende bestemming ligt in de NIOZ-haven waar al enige tijd een zwarte zeekoet zit met zeer gehavende vleugels. Dat zou dus een inkoppertje moeten zijn en dat blijkt gelukkig ook het geval. De vogel laat zich mooi bekijken in het kleine haventje en is alweer de derde lifer voor Evert!


Zwarte zeekoet
Als we bij Otterstaat aankomen in de hoop op Noordse stern begint het te regenen en ook omdat de roodstuitzwaluw gemeld wordt bij de Cocksdorp besluiten we daar heen te rijden. Helaas is de vogel daar inmiddels uit beeld dus zit er niks anders op om even de twee morinelplevieren langs de Oorsprongweg met een bezoekje te vereren. Als we de vogels net in beeld hebben wordt er geroepen dat er een kleine geelpootruiter zit bij Dijkmanshuizen. Dat laten we ons geen twee keer zeggen en dus staan we even later dit schitterende ruitertje te bekijken. De vogel laat zich op enige afstand mooi bekijken met af en toe in één beeld met een aanwezige poelruiter, gaaf!!

Linkse vogel is de poelruiter en tweede van rechts de kleine geelpootruiter

Kleine geelpootruiter
Behalve deze twee ruiters lopen er ook enkele groenpootruiters, kemphanen, een  zwarte ruiter en vele rosse grutto's in het gebied. Verder zit er in een nabijgelegen groep rotganzen zit ook een mooie witbuikrotgans!
Rosse grutto's
Bij Otterstaat kunnen we helaas wederom geen noordse stern tussen de vele andere meeuwen en sterns vinden, wel laten grote sterns en visdieven zich schitterend bekijken!!

Grote stern
Visdieven
We besluiten weer langzaam naar het noorden te vogelen en zo komen we uit bij Utopia. In een groepje rotganzen laat een witbuikrotgans zich erg fraai bekijken.

Witbuikrotgans
Qua steltjes erg rustig in het gebied maar een schitterende zwartkopmeeuw, een mooie mannetje engelse kwikstaart en twee noordse sterns zijn uiteraard wel erg fraaie soorten.

Engelse kwikstaart
Omdat we net niet lang van de morinelplevieren hadden kunnen genieten besluiten we die nog even 'over' te doen. De vogels zitten nu nog dichterbij en laten zich erg fraai bekijken en fotograferen!

Morinelplevier
Inmiddels is ook bij ons het bericht doorgekomen van een baardgrasmus in Den Helder en dus stap ik over naar de auto van Herman vd Brand die samen met Laurens, Laurens en Rick een nachtje op Texel heeft doorgebracht. Met de Elspeetse vogelaars achter ons aan rijden we om half drie de pont op en even later komen we aan bij de volkstuintjes. Daar aangekomen hebben we het schitterende mannetje baardgrasmus in beeld, super!! Na de vogel van Texel twee jaar geleden is dit alweer mijn tweede maar deze is wel heel erg fraai!!

Vogelaars bij de baardgrasmus
Na een korte bezoekje aan de Mac gaat de rit verder naar Durgerdam waar een zwarte ibis rond zou moeten lopen. Dat blijkt inderdaad het geval want we zien de vogel vanuit de auto al foerageren op een weiland, leuk!!
Zwarte ibis
Onze laatste bestemming van deze dag ligt in de Dordtse Biesbosch en wel in het nieuwe gebiedje de Tongplaat waar een breedbekstrandloper is ontdekt. Bij aankomst in het gebied is de vogel niet in beeld maar even later komt hij al roepend in een groepje bontbekplevieren langs vliegen. De vogel landt weer in het gebied en laat zich op enige afstand schitterend bekijken! In het gebied zien we ook nog een drieteenstrandloper, een zilverplevier en enkele temmincks strandlopers. 

Al met al hebben we vandaag een schitterende dag met voor mij één nieuw soort (kleine geelpootruiter) en zes jaarsoorten!

De bekende paal waar maar al te vaak naar wordt uitgekeken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten