zaterdag 19 mei 2012

Rondje Zeeland met weer een jaarsoort

Een echt plan voor deze dag was er niet dus het was mooi dat er vanochtend om kwart over acht een aziatische goudplevier werd gemeld nabij Middelburg. Herman moet nog het één en ander doen en zo stap ik om kwart voor tien als enige bij hem in de auto.

Om kwart over elf komen we op de plek aan waar Alwin Borhem ons mijn tweede aziatische goudplevier aanwijst. De vogel ligt stil op de akker te pitten er en is dus helemaal niks aan te zien. Als hij om twaalf uur nog steeds niks heeft gedaan besluiten we richting 't Vroon te gaan omdat we die van vorig jaar al geweldig hadden gezien.

Bij Westkapelle aangekomen besluiten we eerst de kleine burgemeester met een bezoekje te vereren. De vogel zit tussen een tiental zilvermeeuwen en laat zich leuk bekijken. Na al het burgemeestergeweld van de afgelopen winter zijn we niet meer echt onder de indruk maar voor mei is het een leuke soort!

Kleine burgemeester
In het volgende uur vogelen we in 't Vroon waar het goed toeven is met vele dwergsterns, twee kanoeten, bontbekplevieren, een krombekstrandloper, temmincks strandloper en een strandplevier. Wat een schitterend gebied is dit toch!

Dwergsterns
Bontbekplevier
Strandplevier
Als even later Alwin op belt wordt duidelijk dat we net niet naar een aziatische maar naar een normale goudplevier hebben gekeken. De goudplevieren zijn nu namelijk actief geworden en een 'normale' goudplevier die naast de 'aziatische' goudplevier lag bleek de aziatische te zijn. Omdat we deze vogel ook hebben zien liggen en we toch geen betere waarneming verwachten besluiten we verder te vogelen richting de Prunjepolder.

We beginnen in de zuidoosthoek waar we in een klein plasje een paartje steltkluten zien. Deze Zuid-Europse steltlopers blijven een lust voor het oog!!

Verder is het in de gehele Prunjepolder genieten want omdat het hoogwater is, staan er in het gebied honderden zilverplevieren, rosse grutto's, bonte strandlopers en bontbekplevieren. Hier tussen zien we ook nog enkele kanoeten, drieteenstrandlopers en kleine strandlopers. Omdat al deze soorten in zomerkleed zijn is het werkelijk een schitterend gezicht!!



Zilverplevieren en bonte strandlopers
Behalve dit schitterend schouwspel zien we ook nog twee noordse sterns en aan de andere kant van het gebied lopen nog een kleine tien strandplevieren hun kostje bij elkaar te scharrelen. 

Omdat er sinds acht uur vanochtend geen waarneming meer was ingevoerd van de roodkopklauwier op de Maasvlakte besluit ik even Hans Bossenbroek te vragen over hoe en wat.  Hij meldt dat hij de vogel om twaalf nog had gezien dus de vogel zal nog wel aanwezig zijn. Dat kunnen we een uurtje later inderdaad vaststellen als we de vogel in de topjes van struiken terugvinden en waar de vogel zich mooi laat bekijken.

Roodkopklauwier
Een blik op het Oostvoornse meer levert nog een mooie roodhalsfuut maar helaas kunnen we geen zeekoet vinden. Maar dit mag de pret niet drukken want we hebben weer een schitterende dag achter de rug met weer één jaarsoort erbij. 

Zilvermeeuw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten