donderdag 17 mei 2012

Schitterende soorten in het hoge noorden

Al enige tijd zitten er een aantal leuke soorten in het hoge noorden en aangezien het vandaag Hemelvaartsdag was konden we deze soorten van een bezoekje gaan vereren. Om kwart voor twaalf stapten Jan, Laurens vd Padt en ik bij Herman in de auto en nadat Rick opgehaald was zetten we koers richting het Lauwersmeer. Hier was al enkele dagen een schitterend vrouwtje grote franjepoot aanwezig.

Na een voorspoedige reis kwamen we om half drie bij de Ezumakeeg aan en werd ons deze schitterende Noord-Amerikaanse steltloper gelijk aanwezen, super!! De vogel foerageerde op flinke afstand samen met een tiental kemphanen en liet zich erg mooi bekijken. Verder zagen we hier in het gebied nog een casarca, zomertaling en een bosruiter.


Grote franjepoot
In de nabij gelegen Anjumer en Lioessenserpolder zit een mooie groep morinelplevier en deze schitterende plevieren mogen uiteraard niet op de daglijst ontbreken. Bij aankomst zijn de vogels gelijk in beeld en na enig tellen blijken er 13 op het aardappelveld te lopen, leuk!


Morinelplevier
In de naastgelegen Bantpolder is een witbuikrotgans snel gevonden en na een korte conversatie met vader en zoon Martens die ons een foto van de terekruiter in de Breebaartpolder tonen besluiten we snel die kant op te gaan. 

Witbuikrotgans
Onderweg stoppen we eerst nog even bij camping de Pomp maar dat levert helaas niet de gewenste zomertortels op. Wel zien we nog twee wielewalen en een koekoek overvliegen. Omdat grauwe kiekendief ook nog een gewilde soort is vandaag besluiten we ook die nog even te gaan proberen en wel aan het einde van de kustweg. Als we aankomen rijden zien we het mannetje gelijk schitterend jagen langs de weg en even later laat ook het vrouwtje zich leuk bekijken, gaaf!!

Grauwe kiekendief (vrouw)
Als beide vogels zijn ingevallen rijden we weer verder en na een bezoekje aan een snackbar in Appingendam staan we even later op de dijk bij de Breebaartpolder. De terekruiter noch de woestijnplevier zijn in beeld dus het zoeken kan beginnen. We hebben weinig hoop op de woestijnplevier omdat die vanochtend verder de Punt van Reide op is gevlogen en dus vrijwel niet zichtbaar is door de grote afstand.

Aangezien het opkomend tij was hoopten we wel dat de terekruiter nog terug zou komen en dat bleek gelukkig het geval want opeens roept Jan dat de vogel aanwezig is in de groep tureluurs. De vogel staat enkele minuten in de groep maar vliegt dan helaas op in noordoostelijke richting en laat zich niet meer zien. Ondanks dat de waarneming kort was, was het toch een erg gave waarneming en beter dan mijn vorige vorig jaar

Terekruiter
We zoeken hierna nog even naar de woestijnplevier maar deze laat zich zoals verwacht helaas niet vinden. Omdat het inmiddels al acht uur is besluiten we gauw terug te gaan en dan nog ergens nachtzwaluwen te proberen. Als we onderweg langs het Diependal komen kunnen we het niet laten daar nog even te kijken voor roodhalsfuten. Vanuit de hut die alleen toegankelijk is door een tunnel zien we inderdaad ook twee van deze schitterende futen zwemmen, gaaf!!

Ingang van de tunnel naar de hut
Als we op de Leusderheide aankomen laten de nachtzwaluwen het helaas afweten maar na deze schitterende dag in het noorden maakt dat natuurlijk niks meer uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten