zaterdag 12 mei 2012

Weer een paar mooie jaarsoorten

Vanochtend stapte ik als enige bij Herman in om vandaag weer wat zomergasten op de jaarlijst te zetten. We begonnen vandaag bij Wageningen, bij de Nevengeul, waar al enige tijd een kwartelkoning ter plaatse zit. Nadat we ons eindelijk door het centrum van Wageningen hadden geworsteld kwamen we bij de uiterwaarden aan. Onze wandeling naar de kwartelkoning leverde twee koekoeken, wat roodborsttapuiten, sprinkhaanzangers en grasmussen op. Bij de plek van de kwartelkoning duurde het niet lang voordat hij begon te roepen en de eerste jaarsoort van de dag binnen was.

Veld van de kwartelkoning
Als hij weer stopt lopen we naar de andere kant van het gebied waar al enige tijd een grote karekiet ter plaatse is. Deze laat zich na enige geduld ook zien net als enkele aanwezige bosrietzangers en een kleine plevier.
De Nevengeul 
In de Bennekomse Hooilanden was afgelopen dagen een roodkeelpieper gezien. Gisteren waren er echter na één uur geen waarnemingen meer gedaan en ook vanochtend was er nog geen waarneming doorgekomen. Ondanks dat besluiten we toch even te gaan kijken maar zoals verwachten leverde dit niks op.
Bennekomse Hooilanden
Op Hermans jaarlijst staat dit jaar nog geen fluiter dus rijden we even naar een bos bij Bennekom waar een fluiter gauw gevonden is. Omdat er in deze omgeving verder weinig meer te halen valt besluiten we maar weer richting huis te gaan. Als we ter hoogte van Sliedrecht rijden wordt er een witwangstern gemeld in de Brabantse Biesbosch en dus staan we een kleine twintig minuten later op de pont. Eenmaal in Polder Hardenhoek duurt het niet lang voordat we de witwangstern tussen wat zwarte sterns en visdieven zien foerageren.

Omdat het hoog water is, is de Polder Hardenhoek verder erg leeg dus besluiten we even een wielewaal op te zoeken. Na wat rond gedwarrel horen we even later het bekend 'Judelo' uit een paar hoge populieren komen. Verder zingen er nog wat cetti's zangers, nachtegalen en gekraagde roodstaarten. 

Als we weer op de pont staan komt de melding door dat de roodkeelpieper toch nog steeds aanwezig is in de Bennekomse Hooilanden. Omdat het nog een lifer voor Herman is besluiten we toch maar weer te gaan. En met resultaat want als we nog maar net op de plek staan vliegt de vogel op uit de pitrus en gaat roepend een paar rondje vliegen om daarna weer in te vallen. Helaas komt de vogel er in het volgende uur niet meer uit en dus missen ook Laurens en Laurens, die met de excursie naar de donkere waterjuffers mee waren geweest, deze vogel.
Vogelaars bij de roodkeelpieper
Al met al vandaag weer een paar mooie soorten voor de jaarlijst!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten