zaterdag 1 oktober 2011

Dutchbirding op Texel

Het is iets voor half acht als we bij de boot aankomen. Dit weekend is het het Dutchbirding-vogelweekend op Texel en wij proberen daar vandaag een graantje mee mee te pikken. Met als chauffeer de vader van Laurens vd Wind en verder zitten ook Jan en Laurens vd Padt in de auto.

Vanaf de boot zien we nog een eider vliegen maar daar blijft het ook bij. Op Texel aagekomen zetten we maar gelijk koers richting het noorden om in de tuintjes en omstreken te gaan vogelen. Er zitten veel rietgorzen, heggenmussen en zanglijsters maar verder is het erg stil. Een slechtvalk laat zich echter nog wel even leuk bekijken als hij achter wat wintertalingen en een slobeend aan gaat. 


Omdat er al verschillende bladkoningen op het eiland zijn gemeld gaan we ook maar deze kleine beestjes zoeken en wel in het Krimbos. In een klein gedeelte van het bos zien we wel onze eerste koperwiek en keep maar als we zien dat er aan het eind van de weg, in 'De Slufervallei' en vogel zit rijden we maar gauw daarheen. Op de plek aangekomen duurt het niet lang voordat de vogel zich laat horen en even later ook erg mooi laat zien, super!!

Vogelaars in 'De Slufervallei'
Aangezien de excursies naar de Orpheusspotvogel op camping 'De Robbenjager' om half elf beginnen zorgen we ervoor dat we om tien uur bij de ingang staan. Tijdens het wachten laat Jorrit Vlot  de zijn bij het Reddingsboothuis-gevonden bladkoning zien, mooi!


Dode bladkoning
Als we iets over half elf met de tweede groep op veld K aankomen kunnen we gelijk aanschuiven en laat de vogel zich in volle glorie aan ons bekijken, gaaf!! Tevens roept er nog een bladkoning op de achtergrond, altijd leuk!


Orpheusspotvogel
Als we weer terug bij de auto zijn krijgen we de melding van een roze spreeuw in De Cocksdorp te horen. Gelijk wordt er ingestapt en naar het desbetreffende kerkje gereden waar hij tussen de spreeuwen op had gezeten. Bij de kerk aangekomen zien we dat die helemaal volzit maar ook dat er heel de tijd af en aan wordt gevlogen met spreeuwen die even komen uitbuiken. De roze spreeuw laat zich echter niet in het halfuur dat we er staan zien maar even later blijkt waarop. 'De vogel zit bij het reddingsboothuis' wordt er geroepen, dat betekent instappen en als de wiedeweerga naar de plek. Daar aangekomen is hij net opgevlogen met een groep spreeuwen richting het noorden maar gelukkig wordt de vogel aan de andere kant van de weg teruggevonden en laat zich leuk bekijken, hetzij op enige afstand.


Roze spreeuw met publiek
Als de vogel weer verder is gevlogen met de groep spreeuwen besluiten we even naar Utopia te rijden. Als we aankomen zien we dat we niet de enige zijn met dit besluit, overal staan vogelaars. In het gebied zijn wat kleine strandlopers, bonte strandlopers, steenlopers, een krombekstrandloper en goudplevieren aanwezig. 

Goudplevieren en 2 scholeksters

Kleine strandloper
Even later krijgen we de melding voor dat vogelaars zo'n honderd meter verderop een morinelplevier tussen de goudplevieren hebben. Gelijk er heen, hekje over en de dijk op. De vogel is erg lastig en zit tussen de begroeiing en laat zich meestal niet zien. Dan zie ik heel even de vogel lopen die dan weer tussen de goudplevieren en onkruid verdwijnt waarna ik hem niet meer zie. Als de groep vogelaars erg gegroeid is wordt de ene na de andere goudplevier uitgescholden voor de morinel en ik krijg hem dan ook niet meer te zien.

Utopia
Even later wordt er een gestreepte strandloper gemeld bij het Ottersaat dus wordt er koers gezet richting het Ottersaat. Daar aangekomen is de vogel gauw in beeld in laat zich leuk bekijken maar wel op de nodige afstand.

We besluiten hierna samen met Herman vd Brand, Rick Schonewille en Paul Schrijvershof nog wat bosjes te gaan kloppen in het zuiden. Bij het Horntje wordt niks gevonden dus zetten we koers naar de Mokbaai. De Petten is ook erg leeg maar in de Mokbaai is dat anders. Er zitten veel bonte strandlopers, goudplevieren, smienten, wat kleine zilverreigers, een lepelaar, pijlstaarten en eidereenden.

Mokbaai
Als Laurens vd Padt, Rick en ik nog wat aan het praten zijn vertrekken de andere de duinen in en gaan een paadje in. Als we dat ook willen doen weten we niet welk paadje ze genomen hebben en wat heen en weer gebel levert ook niet veel nuttig info op dus gaan we maar op een duintop zitten.

Dat levert een roepende waterral, grote zilverreiger, wat kepen en een koperwiek op. Verder is het erg stil. We bellen even de andere om te vragen of ze nog wat hebben en of ze weer terugkomen. Dan komt ons het slechte nieuws ter ore dat ze net een overvliegende ortolaan hadden, verdraaid!!

Als we allemaal weer bij de auto zijn wordt er een sperwergrasmus gemeld bij 'De Sluftervallei' dus rijden we nog gauw even daarheen. Op de plek aangekomen krijgen we te horen dat de vogel erg lastig te zien is en dat merken we ook. Af en toe krijgen we een stukje van de vogel te zien en soms enkele seconden helemaal maar daar blijft het ook bij.

We pakken de boot van 7 uur wat nog een zwartkopmeeuw oplevert tussen de kokmeeuwen, leuk!! Als we in de auto de daglijst opmaken komen we uit op zo'n 90 soorten waarvan er 3 voor mij nieuw waren voor de jaarlijst en een lifer, de roze spreeuw. Uiteraard jammer van die ortolaan, typisch gevalletje van ' jammer-maar-helaas'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten