zaterdag 8 oktober 2011

Een goede keuze!

Gisterenavond werd er getwijfeld of het Vlieland of toch Westkapelle zou worden, uiteindelijk toch voor het laatste gekozen omdat de kans dat we de witbandkruisbekken op Vlieland zouden missen vrij groot was. Om iets voor half acht kwamen Laurens vd Wind, Laurens vd Padt, Rick Schonewille, Herman vd Brandt en ik dus aan op de zeedijk waar we ons installeerde tussen de vele andere naast het Dijkpaviljoen 'De Westkaap'.

Toen het langzaam licht begon te worden werden de eerste jagers al gemeld en even later zag ik een schitterende grote jager samen met 2 kleine jagers vlak onder de dijk langs vliegen, gaaf!! Het bleef niet bij deze want in totaal zag ik vandaag 42 kleine jagers en 14 grote jagers, vooral de kleine kwamen soms erg mooi langs en waren een lust voor het oog.

Iets over acht werd de eerste leukere soort gezien in vorm van een vaal stormvogeltje die mooi voorbij kwam en zich mooi liet bekijken. Kort hierna werd er een kleinste jager gemeld die vrij dichtbij vloog en zich dus fraai liet bekijken!! Kort na deze gave soort kwam er een zeekoet aan, zwom even voor de kust en vloog toen weer weg, altijd leuk!


Weer iets later werd er een grauwe pijlstormvogel gemeld naar noord en liet zich aardig bekijken. Van deze soort zag ik er vandaag nog twee voorbijkomen. De trek zakte wat in en tot tien uur was het vrij rustig, ondanks dat rustig zijn vlogen er wel constant grote groepen rotganzen, kleine jagers, wat dwergmeeuwtjes en een mooie adult drieteenmeeuw voorbij!

Om 10:25 werd er een noordse stormvogel gemeld, de vogel vloog op redelijke afstand en kwam af en toen boven de horizon uit en liet zich daardoor leuk bekijken! Toen deze voorbij was besloten Rick en Herman even het paviljoen binnen te gaan en ze waren nog maar net weg of er werd een vaal stormvogeltje gemeld en niet veel later gevolgd door een noordse stormvogel een heel stuk dichterbij die dus erg mooi te zien was. Net voordat we ze besloten terug te roepen omdat er weer leven in de brouwerij was werd er een vorkstaartmeeuw gemeld die zich schitterend liet bekijken. Gelukkig konden Herman en Rick deze ook nog uit het paviljoen meepikken omdat Laurens vd Padt zo aardig was even naar ze toe te sprinten!

Als ze weer terug zijn wordt er een middelste jager gemeld die over de dijk komt aanzetten. Dat hoor ik graag aangezien middelste jager nog steeds niet op mijn lijst staat maar gelukkig komt daar verandering in als de vogel schitterend voorbijkomt, super!! Hiermee eindelijk ook al de 'vrij algemene' soorten van www.waarneming.nl gezien. Even later zien we er nog twee met lepels in een groepje van 4 jagers, super!!

Rotganzen
Als we een buitje aanzien komen weten we wat ons te doen staat en kruipen met z'n vijven het paviljoen in. Niet veel later wordt er een vogelaar gebeld met de mededeling dat er een vorkstaartmeeuw aankomst. En ja hoor, hij laat zich prima zien uit het restaurant, gaaf!! Als de bui over en de maaltijd genuttigd is gaan we weer naar buiten waar weer een zeekoet, enkele jan-van-genten, wat grote en kleine jagers, vele rotganzen, 2 middelste zaagbekken en de nodige bonte strandlopers over zee zien vliegen. Dan is er opeens weer leven in de brouwerij als er een rosse franjepoot wordt gemeld, de vogel vliegt op redelijke afstand stug door en laat zich aan mij leuk bekijken maar helaas kan niet iedereen de vogel oppikken.

Als mooie afsluiting van deze geweldige ochtend komt er een schitterende vorkstaartmeeuw langs die over de voet van de dijk vliegt en zich dus schitterend laat zien, super!!


Om kwart voor twee vinden we het welletjes en kruipen net voor een bui de auto waardoor we nu ook naar het oosten kijken en groepen vinken in een constante stroom voorbij zien komen, ook leuk maar niet zo leuk als drie vorkstaartmeeuwen!!

Om de dag nóg leuker te maken rijden we naar de brouwersdam om daar even de vorkstaartmeeuw binnen te koppen maar helaas lukt dat niet want de vogel is gevlogen. Dan voor Rick nog maar even een kwak twitchen in Nieuw-Beijerland maar ook dat is zonder succes. We komen hierna langs de Gaatkensplas maar de buffelkopeend laat zich niet vinden. Omdat Herman nog geen bokje op de jaarlijst heeft struinen we nog even door Waalbos maar ook de bokjes worden niet gevonden.

Haventje in Nieuw-Beijerland voor de kwakken
We hebben dus een goede keuze gemaakt wat we hebben een schitterende telling gehad met als hoogtepunt uiteraard de drie vorkstaartmeeuwen. Verder was het aantal rotganzen ook bizar met een Nederlands record, 16808 exemplaren!! Voor de volledige telling, waar ik een hoop van gemist heb (jagers, rotganzen en vaal stormvogeltjes), kijk hier.
Rotganzen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten