vrijdag 21 oktober 2011

Dagje Vlieland

Al lange tijd was er het verlangen om een keer naar Vlieland te gaan en vandaag was het zover. Om kwart over zes zaten Herman vd Brand, Rick, Laurens, Laurens, Jan en ik in de auto en vertrokken uit Alphen a/d Rijn naar Harlingen. Met z'n vieren op de achterbank was het wat krap maar we komen goed en wel om kwart over acht aan in Harlingen. Na een tijdje wachten kunnen we op pont en gaat de anderhalf uur durende reis beginnen.


Het is op de Waddenzee erg rustig totdat we een kotter tegenkomen met de nodige meeuwen erachter. Tussen de vele kokmeeuwen zie ik 3 juveniele drieteenmeeuwen, 5 jan-van-genten, een kleine jager, dwergmeeuw en als klap op de vuurpijl een schitterende vorkstaartmeeuw! Mijn vijfde al ik oktober, het kan niet op!

Jan-van-genten
Op Vlieland aangekomen wordt er gauw een fiets gehuurd en koers gezet naar de waterzuivering om de aldaar aanwezige bruine boszanger op de lijst te zetten. Bij de plek aangekomen duurt het niet lang voordat we de vogel horen 'smakken' maar helaas krijg ik niet meer dan een kort schim van het vogeltje te zien. Omdat we de vogel binnen hebben besluiten we de witbandkruisbekken te gaan proberen, we kunnen immers altijd nog voor een betere waarneming terug.

Bij het vijvertje met de naam 'Klaas Douwes' komen al enkele weken één of twee witbandkruisbekken drinken. Meestal doen ze dat maar een paar keer op een dag dus het is altijd wachten geblazen. Als we aankomen krijgen we het bericht van Dick Groenendijk dat hij de vogels vandaag nog niet heeft gezien. Het wachten kan dus voor ons gaan beginnen, met in gedachte sommige andere vogelaars die 4 uur hebben moeten wachten bereiden we ons voor op het ergste.

Klaas Douwes

Na zo'n half uurtje roept Dick dat hij er één hoort dus de vogel moet aanwezig zijn in één van de bomen. Opeens zien we de vogel bovenin een spar zitten en hij laat zich schitterend bekijken, hierna vliegt hij naar een andere boom om na zo'n 7 minuten weer weg te vliegen, helaas zonder te drinken maar we hebben de vogel geweldig gezien!!

Witbandkruisbek
Binnen een uur zijn dus de bruine boszanger en de witbandkruisbek binnen, dat hadden we zelfs niet durven dromen! Na deze grote opluchting gaan we weer richting de bruine boszanger in de hoop deze beter te zien. Als we weer op de plek aankomen krijgen we te  horen dat de vogel al een uur niet meer gezien of gehoord is dus besluiten we naar de oostpunt te gaan en daar wat te vogelen. Dat levert zowaar 3 sneeuwgorzen, een drieteenmeeuw en 2 zeekoeten op, leuk!!

Drieteenmeeuw
Omdat de roze spreeuw nog steeds in het dorp is gemeld besluiten we daar even een kijkje te nemen. De vogel is gelijk in beeld maar gaat even later onzichtbaar in een boom zitten waarop wij besluiten even wat te gaan eten.


Na het eten besluiten we in het bos en langs de kust te gaan vogelen. In de bossen is het erg stil en over zee vliegt ook erg weinig op een drieteenmeeuw en wat roodkeelduikers na. Inmiddels hebben we ook weer de melding gekregen dat de bruine boszanger weer in beeld is dus besluiten we daarheen te gaan. In de volgende drie kwartieren zie ik de vogel een paar keer vliegen en hoor hem veel beter dan vanochtend maar tot een echt goede waarneming leidt het niet. 


Inmiddels is het ook weer tijd om de fiets in te leveren en weer naar de pont te gaan. Vanaf de boot zien we nog enkele drieteenmeeuwen en 2 zeekoeten en daar blijft het bij. Al met al vandaag een hele mooie dag gehad met de gewenste soorten en de roze spreeuw en vorkstaartmeeuw als bonus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten