donderdag 20 oktober 2011

Heerlijk dagje Texel

Om 7:27 komen Albert de Jong, Jaap Dijkhuizen, Jan en ik met Peter Verhelst als chauffeur aan bij de pont naar Texel, net op tijd om met de pont van 7:30 mee te kunnen. Op Texel aangekomen zetten we gelijk koers richting de tuintjes om daar de sinds zondag aanwezige Aziatische roodborsttapuit binnen te tikken.

Na de auto geparkeerd te hebben het gebied in gelopen en op de plek aangekomen was de vogel gauw gevonden. Hij liet zich even op afstand zien waarna hij zich verplaatste en vervolgens over het duin verdween. We zagen de vogel kort maar toch erg mooi, gaaf!! Inmiddels werd ook de rest van de vogels wakker en zo zagen we wat zwartkoppen, veel roodborsten en een tamme putter. Drie overvliegende ijsgorzen zijn ook een welkome aanvulling op de daglijst.

Putter
Als we hier zo een beetje rondlopen zie ik opeens kort een buizerdachtige boven de duinen uitkomen. Een sprint naar de top van de duin levert zoals gehoopt een schitterende ruigpootbuizerd op, leuk!! Helaas laat de vogel zich er weinig van opzij zien en we zien hem bijna heel de tijd van achteren.

Ruigpootbuizerd
Hierna lopen we even naar het fietspad wat door de duinen gaat om te kijken of daar de Aziatische roodborsttapuit zit en dat blijkt zo te zijn. De vogel laat zich wederom leuk bekijken maar wel weer op afstand en is dus erg lastig te digiscopen.

Aziatische roodborsttapuit
We lopen hierna nog wat langs de Robbenjager en langs de Vuurtorenweg maar meer dan wat kepen, koperwieken, een tapuit en een houtsnip levert dat niet op en we besluiten dus maar even over zee te gaan kijken bij Westerslag.

Als we zo'n half uurtje over zee kijken zien we niet veel meer dan wat roodkeelduikers, enkele drieteenmeeuwen en een paar jan-van-genten, er vliegt dus niet zo heel veel. Gelukkig brengt Jaap wat leven in de brouwerij door te melden dat er een vorkstaartmeeuw in de branding vliegt. Na hem een tijdje gevolgd te hebben blijkt de vogel ter plaatse te hangen in een groep meeuwen en gaat geregeld even rusten op het strand of op zee, hij laat zich schitterend bekijken!!


Vorkstaartmeeuw
Een leuke jaarsoort voor mij is nog een groepje van 4 sneeuwgorzen die even ter plaatste zijn op het strand, leuk!!


Sneeuwgors
We zien dat er een rosse franjepoot is gemeld bij Dijkmanshuizen dus zetten we koers richting het oosten van Texel. Op de plek aangekomen krijgen we te horen dat de vogel niet meer is gezien. Wel lopen er nog wat kleine strandlopers, bonte strandlopers, een kemphaan en een afwijkende smient.

Afwijkende smient
Omdat Peter jarig is vandaag nemen we de boot van 16:00 terug wat nog een zeekoet oplevert. Helaas hebben dus ook geen tijd meer om even langs de blauwstaart van Castricum te rijden maar ondanks dat hebben we een heerlijk dagje gehad op Texel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten