zaterdag 12 maart 2011

75 kilometer door Noord-Brabant en Zuid-Holland

Vanochtend arriveerde ik een om acht uur in de Crezéepolder. Helaas had ik net een groep van 63 grutto's en een tureluur gemist maar ja.. Verder zat er nog een roek en er vlogen wat witte kwikken over. De roodborsttapuit die hier gisteren zat was nu niet meer aanwezig. Als ik hier zo met Jan aan het kijken ben krijg ik een sms'je dat er baltsende ooievaars in het Donckse bos zitten. Aangezien deze soort erg lastig is om elk jaar op IJsselmonde te scoren besluiten we erheen te gaan.

Als we onderweg even op de Nieuwe-Maas kijken zie ik opeens een eendachtige voorbijvliegen en als we onze kijkers erop zetten blijkt het zowaar om een mannetje middelste zaagbek te gaan! Erg onverwacht en gaaf! Helaas vliegt de vogel hard door over het water richting het westen en we zijn hem dus al gauw kwijt.

Bij het Donckse bos aangekomen is het sms'je net verzonden met de vraag waar ze precies zaten als we ze opeens samen op een boom zien staan. Inkoppen zoals dat heet! Terwijl we deze zwart-witte vogels bekijken horen we ook nog een boomklever roepen.

Ooievaars
Fotograaf: Jan de Jong
Omdat we om half tien bij de Dordtse brug hadden afgesproken met Sietse K voor een ochtendje Biesbosch moesten we weer richting Zwijndrecht. Met iets vertraging kwamen we om vijf over half tien bij de brug aan waar een slechtvalk op zat te rusten. Op weg richting de pont zagen we nog een steenuil, enkele reeën, wat kramsvogels en op een ondergelopen stukje land liep een witgatje.

Als we op de pont van 10:15 staan zien we erg veel grote zaagbekken op de rivier. In totaal zien we 8 vrouwtjes  en 2 mannetjes en verder ook nog een paartje brilduiker. In de Spieringpolders is het zoals gebruikelijk vrij rustig en er roept enkel een waterral en er zitten wat rietgorzen te zingen. Doordat het hoog water is, is er in polder Hardenhoek weinig slik meer en zien we dus ook niet veel bontbekplevieren en bonte strandlopers. Van deze zien we er respectief 5 en 1. Verder staan er nog wel zo'n 1000 grutto's aan de andere kant van het water te rusten en te foerageren.

Grote zaagbek
Fotograaf: Jan de Jong
We verplaatsen ons richting de Spieringsluis waar we verwelkomt worden door een zingende cetti's zanger. Ook zie ik de vogel even een struikje zitten. Leuk!! Net zo leuk of misschien nog wel veel leuker is het mannetje topper wat hier al enige tijd rondhangt. Eerst zit hij een beetje te slapen maar hij wordt al gauw actiever en laat zich tot op zo'n 25 meter uit de kant schitterend bekijken. Hij vangt soort van mossels, poetst, laat zijn beide ongeringde poten zien en poseert als een mannetje topper betaamt. Jan weet er ook nog een leuke filmpje van te maken. Tevens zitten er hier de eerste tjiftjaffen van het jaar te zingen, roept er een waterral uit het riet en vliegen er een ooievaar en mannetje grote zaagbek over.

Topper
Fotograaf: Jan de Jong

Als we op al dit vogelgeweld zijn uitgekeken fietsen de Deeneplaatweg een stukje uit. In de weilandjes langs de weg zitten wat gras-, waterpiepers, witte kwikstaart, rietgorzen en 3 roodborsttapuiten. Als we bij de plek van de kuifduikers aankomen zien we deze gelijk samen zwemmen. Helaas zwemmen ze steeds verder weg maar desondanks laten ze zich leuk bekijken. Als we hier de lucht een beetje afzoeken zien we een havik en even later heeft Jan een zeearend in de kijker. De vogel vliegt erg ver maar is goed te zien totdat hij achter wat wilgjes verdwijnt. Tevens zingt hier ook een cetti's zanger.

Kuifduikers
Fotograaf: Jan de Jong
Omdat Sietse weer op tijd thuis moet zijn gaan we met de pont van 12:55 weer richting Zuid-Holland. Eenmaal weer op IJsselmonde zetten we koers richting de Oude-Maas om daar nog wat gaan vogelen. Zo zien we langs de Maas nog een ijsvogel, wat bergeenden, scholekster, zingende tjiftjaf en een roodborsttapuit.

Bij de Jan Gerritsenpolder aangekomen zien we daar Laurens en Laurens staan die ons vertellen dat er 7 kluten zitten. Doordat de beste broedplek voor kluut van IJsselmonde een beetje verbouwt is zou deze nog wel eens lastig kunnen worden maar hij is dus in ieder geval weer binnen voor het jaar. Terwijl we van deze schitterende steltlopers genieten zingt er ook nog af en toe de cetti's zanger. O ja, je zou hem bijna vergeten, de Buffelkop zwom ook weer op de Oude-Maas in een groepje kuifeenden.

Kluten en kokmeeuwen
Fotograaf: Jan de Jong
Op het bekende weilandje van de patrijzen zat nu weer een paartje waarvan vooral het mannetje zich uitzonderlijk mooi liet bekijken. Geweldig!
Patrijs
Fotograaf: Jan de Jong
Naast het weilandje ligt nog een akkertje die vandaag bezocht werd door een groepje van 11 witte kwikstaarten. Uiteraard hoopte we op een rouwkwik maar die zat er helaas niet tussen. Er zat helaas ook geen rouwkwik in een groepje van 12 witte kwikken bij de Kleine Duiker. Wel zaten hier nog wat bergeenden, wintertalingen, rietgors en graspieper.

Terug fiets ik nog even door Polder Sandelingen waar de eerste tureluur alweer gearriveerd is. Verder zie ik nog wat slobeenden, 2 smienten, 13 wintertalingen en er vliegt nog een luid roepende wulp over.

Toen ik thuis even uitrekende wat je nou aan kilometers fietst op zo'n dag kwam ik op 75 kilometer uit. Dat had ik toch eigenlijk niet verwacht!

Bergeenden
Fotograaf: Jan de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten