dinsdag 8 maart 2011

Kraanvogeldag zonder kraanvogels met RPB!

Gisteren vlogen de kraanvogels al goed en heb ik ondanks veel op de lucht te letten geen kraanvogels gezien. Wel zag ik gisteren 2 groepen grutto's van 40 en 7 stuks en verder wat groepjes kieviten. Ook had ik nog het nonnetje op weg naar school in Polder Sandelingen.

Vanochtend begon het al weer op weg naar school toen ik door Polder Sandelingen fietste en honderden brandganzen over zag komen. Ze vlogen in erg veel groepen achter elkaar in een rechte lijn richting Noord-oost wat een schitterend gezicht was! Aangezien ik erg laat was heb ik geen moeite in het aanwezige nonnetje gestoken en heb hem dus ook niet gezien.

Op school kreeg ik al vrij snel een sms'je dat de kraanvogels vandaag helemaal op dreef waren. Als ik dus de mogelijkheid had tijdens de les zet ik een beetje in de lucht te kijken. Helaas heeft dat geen kraanvogels opgeleverd maar wel wat kieviten en 2 kleine zwanen.

Tijdens het m'n laatste lesuur krijg ik een sms van Jan dat hij vanochtend een ruigpootbuizerd en vanmiddag twee kraanvogels over zijn huis had! AUW!! Dat doet pijn! En ik heb (nog) niks...

Als ik uit school fiets kijk ik goed naar alles wat beweegt in de lucht maar dat levert geen leuke dingen op. Na thuis gauw een stuk taart achter m'n kiezen te hebben gestoken ben ik maar weer op de fiets gesprongen en richting de Crezéepolder gefietst waar Jan al zou zijn.
Als ik onderweg ter hoogte van de oude begraafplaats in Ambacht opeens een rover zie vliegen, fiets ik gauw de stoep op. Eerst lijkt het me een kiekendief maar al gauw blijkt het om een ruigpootbuizerd te gaan! Hij komt schitterend overvliegen en mijn nieuwe IJsselmonde-soort laat al de kenmerken zie en ook de lange vleugels zijn erg opvallend!

Helemaal vol van de adrenaline kom ik aan in de Crezéepolder waar ik Jan al op een dijk zie zitten. Hij laat mij 2 watersnippen zien die gewoon aan het foerageren zijn. Op zich erg leuk omdat je ze hier meestal gewoon opstoot als je door de akkers banjert.  We gaan verder de Crezéepolder in en zien wat graspiepers, 2 wintertalingen, een rietgors en een veldleeuwerik. We besluiten naar de bult te lopen om vanaf daar kraanvogels te gaan scoren. Helaas loopt onze droom op niets uit en zien we nog 3 watersnippen, een goudhaan en een groepje kieviten.

Als we terug bij de fietsen komen zien we dat daar een prachtige slechtvalk in het land zit. Hij laat zich mooi bekijken en vormt een mooie afsluiting van een geweldige kraanvogeldag zonder kraanvogels maar met een ruigpootbuizerd!

Slechtvalk
Fotograaf: Jan de Jong

Geen opmerkingen:

Een reactie posten