zaterdag 5 maart 2011

10 rode soorten op IJsselmonde

Vandaag hebben we met z''n vieren (Jan, Laurens, Sander E en ik) een rondje IJsselmonde gedaan en geprobeerd uiteraard zoveel mogelijk leuks te zien. Om half acht was er afgesproken in de Crezéepolder waar we dan ook met z'n vieren om kwart voor acht waren.

Uiteraard werd er geprobeerd de bontbekplevier te scoren maar toen we alle plasjes al hadden afgescoopt zag ik hem toch opeens foerageren. Leuk dus dat hij er toch nog steeds zit!! Verder is het erg rustig in de Crezéepolder maar we merken wel op dat er aardig wat trek van brandganzen en kieviten in de lucht is.
Bontbekplevier
Op weg naar de Oude-Maas fietsen we door Polder Sandelingen waar we zien dat allebei de nestkasten van torenvalken bezet zijn, fijn!! Verder zien we nog 5 wintertalingen, 4 slobeenden, 2 bergeenden,7 scholeksters en zowaar een nonnetje . Waarschijnlijk is dit gewoon dezelfde vogel als die in begin februari hier was ontdekt. Een leuke aanvulling voor de dag! Ook zien we zowaar nog 2 grutto's overvliegen die in willen gaan vallen maar toch doorvliegen.
Nonnetje
Bezette kast door paartje torenvalken
We vervolgen onze weg over de Lindeweg omdat Sander daar vorige week een mogelijke Russische kauw had gezien. Helaas kunnen we de vogel niet vinden maar we zien nog wel een grote zilverreiger, watersnip en rietgors. In de Devel zien we ook een nonnetje zwemmen die we determineren als een eerste-winter mannetje. Net als in Polder Sandelingen is het ook bij deze vogel erg lang geleden dat hij is gezien.
Nonnetje
Uit Heerjansdam nemen we een fietspad richting de Oude-Maas waar we op het gebruikelijke paartje bergeenden en enkele wintertalingen zien. Verder vliegt ook mijn derde bruine kiekendief van het jaar over. Leuk!! In de Kleine duiker foerageren 2 witte kwikstaarten, 6 veldleeuweriken en er vliegt een watersnip en een groep van 19 grutto's over. Misschien dezelfde groep als die we gisteren langs de Oude-Maas hadden?
Hierna word de Oude-Maas weer gauw opgezocht waar als hoogtepunt een vrouwtje grote zaagbek zwemt. Verder zitten er nog wat smienten en dergelijke. 

Grote zaagbek
Bij de Oude-Barendrechtse brug word weer gestopt en dat levert zowaar nog 9 brilduikers op die helaas aan de andere kant van de rivier zwemmen maar zich wel goed laten bekijken. Hierna vervolgen we onze route weer en als we wegrijden zie ik opeens twee vogels door de struiken vliegen. Eerst kan ik niet goed zien wat het zijn maar als ze nog een stukje vliegen laten ze hun witte stuit zien. Goudvinken!! Twee supergave mannetjes laten zich op korte afstand geweldig bekijken. Omdat ik meer geniet van de vogels 'vergeet' ik foto's te maken en helaas vliegen ze al binnen een paar minuten verder het struweel in om onvindbaar te zijn. Helaas dus geen foto's...

Bij de Jan Gerritsenpolder is het ook weer genieten. Er zitten 6 bergeenden, er vliegt een havik over, op het water zwemmen 3 brilduikers en de piertjes zitten vol met grote en kleine mantelmeeuwen, kieviten, scholeksters, aalscholvers, 37 wulpen en uit het riet komt de zang van een cetti's zanger.  In tegenstelling tot de vorige keer  zingt de cetti's zanger nu veel vaker. 

Pier met krak-, bergeenden, aalscholvers, kleine en grote mantel, wulpen, scholekster, kievit en zilvermeeuw
Aangezien Sander 's middags niet kon blijven we met z'n vieren over en er moet toch een doel gesteld worden voor de dag. Dat wordt 10 rode soort voor de IJsselmonde-waarneming site scoren. We zitten nu al op 6 soorten (grutto, nonnetje, bontbekplevier, goudvink, grote zaagbek en cetti's zanger). Om dat doel te bereiken rijden we dus naar de Gaatkensplas waar de Buffelkopeend gauw binnen word getikt. 

Buffelkopeend
Hierna rijden we door richting de Golfbaan maar daar is het nog stiller dan gisteren. Ook de grienden is helemaal niks. In tegenstelling tot deze dingen is het echter nu wel laag water bij het haventje van Rhoon. Er ligt nu dus helemaal slik vrij en al gauw heeft Laurens een bonte strandloper gevonden tussen de kieviten. Leuk!! Helaas vliegt de vogel te vroeg weg met kieviten voor een foto maar we zitten in ieder geval al op 8 rode soorten.
Haventje van Rhoon
Hierna word gauw koers gezet richting Poortugaal om daar de zwarte mees te scoren voor het doel. Onderweg fietsen we nog tegen wat halsbandparkieten en een grote groep sijzen aan. Deze vogeltjes zijn deze winter echt in grote getale op IJsselmonde aanwezig! Bij de plek van de zwarte mezen zijn ze weer gauw gevonden en we tellen er minimaal twee (nr. 9;)). Net als gisteren is het plasjes bij Hoogvliet saai maar er lopen nu wel 2 roeken rond. 

Aangezien we nog één rode soort moeten zetten we koers richting het Valckestijnse bos voor appelvinken. In een vaart zien we al gauw een vrouwtje grote zaagbek zwemmen. Ook is er een grote groep koperwieken aan het foerageren. Hierna fietsen we gauw richting de beste plek voor appelvinken en al snel horen we ze roepen. Even later zijn ze ook schitterend in de scoop te zien. Erg gave beesten!!
Appelvink
Hiermee is  ons doel van 10 rode soorten ook bereikt en kan er weer richting huis gefietst worden. Nabij Rhoon zien we nog 2 roeken lopen en aan de andere kant van Rhoon, langs de Essendijk zien we nog een erg  grote groep zwart kraaien, kauwen en zo'n 35 kramsvogels. Ook een groep ringmussen in een heg langs de weg is het noemen waard.
Ringmus
Bij de Poelweg en omstreken is behalve de groep wulpen, die nu weer hier zitten door het hoge water, niks te beleven. Ook op de Gaatkensplas is de Buffelkopeend zelfs onvindbaar. Als laatst gaan we dan nog even boven kijken bij de Oude-Maas maar in tegenstelling tot eerder vandaag zijn de piertjes helemaal ondergelopen. Een grote verrassing echter is als ik opeens de Buffelkopeend in een groepje kuifeenden op de Oude-Maas zie drijven. Dat is volgens mij nog nooit gebeurd!!
Buffelkopeend op de Oude-Maas
Hierna word weer koers richting huis gezet. Aangezien er een vage claim van Steenuil nabij Zwijndrecht was zijn Jan en Laurens die nog wezen controleren maar ze hebben niks gevonden in de kou toen ik achter een bord lasagne zat...

2 opmerkingen:

  1. Die steenuil hebben we niet gevonden, maar de biotoop wel! gelukkig was niet bijzonder koud, en we hebben de spanning erin gehouden door af en toe een vogel voor 'uil' uit te schelden, zoals een rondvliegende buizerd (in de donker...) of fazanten in fruitbomen en oude schuurtjes...
    enne... eenmaal thuis was de patat weer erg lekker ;P

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat jullie als groep zo fanatiek vogelen!
    Jong beginnen is echt heel belangrijk. Aan een levenslijst van 299 kom ik nog niet. Hopelijk dit jaar. Voor mijn website zie: http://www.designandredesign.nl/
    Gelieve de website in Firefox te bekijken. Er staat sinds kort ook een MysteryBird http://designandredesign.nl/natuur/whatsbird/ronde2.php op.

    Met vriendelijke groeten,
    André van Reenen

    BeantwoordenVerwijderen