zaterdag 26 maart 2011

300!!!

Dit jaar nog geen één nieuwe soort en dus ook nog steeds niet de 300! Donderdag begon mijn hart iets sneller te kloppen toen er een steppekievit in het Lauwersmeer werd ontdekt. Eindelijk zou er weer een twitchbare nieuwe voor me in NL zitten! Vorig jaar was dat wel anders met Baltimoretroepiaal en Oosterse tortel in januarie! Vrijdag zat hij er nog steeds en vandaag ben ik dus afgereisd naar de steppekievit in de Ezumakeeg.

De wekker begon vanochtend om  half vijf te piepen en een halfuur later stapte ik samen met Laurens&Laurens en Jan bij Herman vdB in de auto. De 2,5 uur durende rit verliep vrij vlot en het was kwart voor acht toen we in het gebied aankwamen. Onderweg hadden we helaas geen uil gezien maar wel de daglijst op meer dan 40 soorten gezet.

De vogel was nog niet gevonden en begonnen we dus ook met ijverig zoeken. In de zuidkant van de Keeg zat het vol met slobeenden, wintertalingen, pijlstaarten, grutto's maar ook leukere dingen als 2 bontbekplevieren, zo'n 10 kemphanen, wat zilverplevieren, kluten, brilduikers en kleine plevieren. Tevens scoorde ik ook nog twee jaarsoorten in vorm van een mannetje zomertaling en een mannetje rouwkwikstaart. Helaas was de rouwkwik weer erg snel uit beeld. Ook een erg leuke aanwinst was een juveniele ruigpootbuizerd die zich samen met een buizerd goed liet bekijken. Leuk!!

Zomertaling (man)
Toen we hier waren uitgekeken zijn we naar het noordelijke deel van de Keeg gereden. Er zaten hier net als in zuid veel pijlstaarten, slobeenden, grutto's, kluten en kemphanen maar hier zagen we ook nog 2 wilde zwanen en enkele bonte strandlopers. Behalve de ruigpootbuizerd die zich ook hier liet zien zagen we ook nog een blauwe kiek (vrouw), bruine kiek (man) en een slechtvalk die alle drie aan het jagen waren.

O.a. kluten, grutto's, pijlstaarten, slob- en bergeenden
Opeens kwam er een auto de bocht om scheuren die het blijde nieuws kwam vertellen dat de Steppekievit was gevonden in het zuidelijke deel van de Keeg (waarvoor dank!!). Meteen werd het gaspedaal in gedrukt en niet veel later stond ik naar mijn 300ste soort te kijken. Geweldig!! Wat een stoer beest!! Hij liet zich gedurende zo'n 3 kwartier schitterend bekijken in een groep kieviten en kemphanen. Hij foerageerde, was een paar keer agressief tegen kieviten en vloog geregeld op waarbij hij zich schitterend liet bekijken. En tot slot kwam hij over ons heen vliegen om in het water met tegenlicht te landen. Een teken voor ons om te vertrekken van deze schitterende soort en verder in het Lauwersmeer te gaan vogelen.


Steppekievit + publiek
De volgende bestemming is de Bantpolder voor ganzen maar deze is helaas is er geen gans te  bekennen op wat brandganzen na. Verder zien we hier ook nog wat witte kwikken, graspiepers, een kemphaan, grutto's (waaronder enkele IJslandse) en pijlstaarten. Als we even een kijkje over de dijk nemen zien we erg veel bonte strandlopers, wulpen en enkele bontbekplevieren.
Bonte strandlopers
Grutto
We vervolgen hierna onze route richting het Jaap Deensgat. In het riet horen we enkele baardmannetjes hun roepje voortbrengen. Op het gras foerageert een grote groep vogeltjes bestaand uit voornamelijk rietgorzen, graspiepers, 2 waterpiepers, witte kwikstaarten en een mogelijke rouwkwik die helaas te snel wegvliegt om zeker te zijn. Verder lopen er ook nog 2 bontbekplevieren, bonte strandloper, kluten, pijlstaarten en een grote zilverreiger.
Kluten
De volgende stop, de Kollumerwaard, staat in het teken van de zeearend. Als we naar de plek toelopen vanwaar je het zeearendnest kan zien, zien we nog 2 roodborsttapuiten en horen we een blauwborst zingen. Als we aankomen zit het vrouwtje op nest maar na even wachten wordt ons geduld beloond en komt ook het mannetje op het bizarre grote nest zitten. Ze laten zich ondanks de afstand leuk bekijken en het wordt nog leuker als er even later eerste één ruigpootbuizerd langs komt vliegen die kort daarna gevolgd wordt door twee RPB's die samen boven het gebied gaan stoeien. Stoer!!

Roodborsttapuit (man)
Zeearendnest met zeearend
Aangezien Herman weer op tijd thuis wil zijn rijden we als laatste stop nog even naar de Bantpolder in de hoop dat er nu wel ganzen zitten. Als er door de anderen eerste een bak patat naar binnen wordt gewerkt vermaak ik me nog even met een rotgans en kijk de Waddenzee nog even af wat nog bonte strandlopers, zilverplevieren, een slechtvalk en kluten oplevert.

Rotgans
 In het eerste deel van de Bantpolder vinden we niks tussen de brandganzen. Wel lopen hier nog steeds enkele grutto's, kemphanen, pijlstaarten en witte kwikstaarten. Tussen de witte kwikken vinden we opeens een schitterend mannetje rouwkwik die zich schitterend laat bekijken. Gaaf!!


Rouwkwikstaart (man)
Een stukje verderop zien we nog wat andere vogelaars staan en zij vertellen ons dat er een roodhalsgans en een zwarte rotgans zitten. De roodhalsgans laat zich vlakbij schitterend bekijken en is ook zeker mijn mooiste roodhals ooit. De zwarte rotgans daarentegen loopt iets verder en rent vaak achter een rotgans aan waardoor het moeilijk is hem normaal vast te leggen maar uiteindelijk staat hij er wel herkenbaar op. 


Zwarte rotgans
Roodhalsgans
Hierna is het mooi geweest en verlaten we het noorden des lands weer richting het westen. Als we om vier uur weer bij de brug staan besluiten we nog even naar de gemelde kleine barmsijzen te gaan zoeken in Ridderkerk. Omdat we dan toch langs de Crezéepolder komen kijken we daar nog even wat nog enkele watersnippen en de eerste purperreiger weer van het jaar oplevert. Hij kwam mooi laag over en de snelle vleugelslag en lange tenen waren mooi te zien. 

Bij de palletfabriek zien we geen zwarte roodstaart en ook laten de kleine barmsijzen zich even later niet vinden. In het Donckse Bos horen we nog wel een groene specht en een boomklever die als afsluiting van deze geweldige dag moeten zorgen. 


1 opmerking:

  1. Gefeliciteerd met je prachtige 300ste soort Cornelis, mijn 300ste was een Noordse Pijlstormvogel, niet zo'n zeldzame als de jouwe

    Hartelijke groeten,

    Rein Genuit

    BeantwoordenVerwijderen