woensdag 2 maart 2011

Miza, Sneeuwgans en Bontbekken!

Vandaag stond er 's ochtends wat vogelen op IJsselmonde en 's middags de sneeuwgans in Strijen op de planning.

Vanochtend begon ik voor de verandering in het Develbos wat erg leeg was. Wel zag ik weer de eerste kneuen, wat rietgorzen,een smient en ver eigenlijk niks noemenswaardige dingen. Daarom ben ik maar gauw het gebied verlaten en werd er koers gezet richting de Oude-Maas.

Het was laag water dus op een slikrandje foerageerde een paartje scholekster en een paartje bergeend. Verder zaten er nog wat wintertalingen, de nodige kuif- en krakeenden en er zwom nog een dodaars. Tevens vlogen er ook nog een grote zilverreiger over en een mooie havik. Hierna fietste ik  weer verder richting Heerjansdam. In een paar wilgen kwam de roep van een matkop en die zorgde ervoor dat ik matkop nu in alle maanden heb, net als zo'n 60 andere soorten.

Als ik langs de Uilenvlietsehaven fiets zie ik daar tezamen met een kuifeend iets op het water drijven. Helaas zit ik gauw achter een dijkje maar voor de zekerheid stap ik toch maar even af om te kijken wat het was. En niet voor niks! In het haventje zwemt ee onvervalst mannetje middelste zaagbek! Voor mij een nieuwe-ijsselmonde soort en tevens ook de eerste miza na 2002!! Niet verkeerd dus! Helaas zwemt de vogel na zo'n 5 minuten het haventje uit richting west. Snel fiets ik naar een punt vanwaar ik de rivier over kan kijken en dus zou kunnen zien waar hij is gebleven. Dan zie ik hem alweer een heel stuk verder zwemmen en ook nu zwemt hij richting west. Na een tijdje arriveert Jan maar verder dan een brilduiker komen we niet meer. Dan besluiten we gewoon de route te volgen die ik gepland had.

Middelste Zaagbek
Fotograaf: Jan de Jong
Bij de Kleine Duiker waren pas 3 lepelaars gezien. Helaas waren ze nu niet aanwezig maar er zaten wel wat wintertalingen en dergelijke eendjes. Hierna vervolgde we ons route weer verder langs de Oude-Maas en bij de Oude-Barendrechtse brug zag Jan opeens de middelste zaagbek zwemmen!! Erg leuk en eigenlijk ook wel een beetje onverwacht. We zagen dat hij nog steeds door zwom richting west dus we besloten hem een stukje verder op te wachten.

Als we een geschikte plek hebben gevonden zodat we ook laag staan moeten we eerst nog met wat moeite op de plek zien te komen wat niet erg succesvol verloopt;)


En dan komt toch opeens de zaagbek, sneller dan verwacht, super dichtbij langs en laat zich in alle glorie bewonderen en fotograferen!

Middelste zaagbek
Fotograaf: Jan de Jong
Hierna laten we de zaagbek met rust en gaan weer verder richting de Jan Gerritsenpolder. Op de Oude-Maas alhier is het vrij rustig, wel zwemmen er nog wat kuifeenden rond en op de pieren zitten wat scholeksters, kieviten en een grote groep kokmeeuwen. De Buffelkopeend is op de Gaatkensplas ook gauw gevonden en is weer volop aan het duiken. We besluiten nog even te kijken of de bonte strandlopers nog op de akker lopen maar blijkt niet het geval. Wel zien we nog een groep van 19 wulpen.

Wulpen
Fotograaf: Jan de Jong
Hierna gaan we van het eiland af door de Heinenoordtunnel en komen aan in de Hoekse WaardHet is erg saai om naar het Oudeland van Strijen te fietsen met heel de tijd hetzelfde landschap. Overal akkers, soms ergens nog een akker maar vooral akkers. Wel zien we nog 3 graspiepers, een grote zilverreiger en een ringmus.

In het gebied aangekomen zien we gelijk al grote groepen brandganzen maar de sneeuwgans kunnen we er niet tussenuit halen. We zijn maar wat blij dat het om een witte fase sneeuwgans gaat want een roodhalsgans tussen de duizenden brandjes uit halen zou heel wat meer energie vergen. We fietsen verder over de Voorweg richting de Molenweg. Daar jaagt nog kort een slechtvalk en er vliegt een ooievaar over.

We gaan verder over de Vlaamseweg om de groepen ganzen ten noorden van de Waleweg af te zoeken. Als we bij de groep zijn gearriveerd zien we dat er een fotograaf het land in loopt en steeds dichter de groep nadert. Even later zien we ook opeens de sneeuwgans tussen de brandjes maar dan vliegt een deel van de groep met de sneeuwgans op om aan de andere kant van de groep te landen. De fotograaf loopt weer gauw richting zijn auto en vervolgd zijn weg. ASOCIAAL!! Maar ja, niks aan te doen want wij zagen het uit de verte en de sneeuwgans staat op de jaarlijst.

Sneeuwgans
Fotograaf: Jan de Jong
Ten westen van de Vlaamseweg zijn wat plasjes en als we die afkijken zien we tot onze grote vreugde een groepje van 6 bontbekplevieren lopen. Die hadden we hier niet verwacht en het is voor mij ook nog een nieuwe voor het jaar! Ze laten zich leuk bekijken net als 2 bonte strandlopers en zo'n 100 goudplevieren.

Bontbekplevieren
Fotograaf: Jan de Jong
Aangezien we bij Sietse zouden gaan eten keren we weer huiswaarts en stappen om 17:15 op het pontje van Puttershoek om weer op vertrouwde bodem aan te komen.

Al met al geen verkeerd dagje met de 16de Middelste zaagbek van IJsselmonde en een sneeuwgans en bontbekplevieren!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten