vrijdag 4 maart 2011

Normale dag met spetterend eind!!

Aangezien Jan woensdag ziek was zijn we vandaag wat later begonnen met vogelen. Om half twaalf reden we door Polder Sandelingen richting de Oude-Maas toen we opeens 'gruttoo' hoorde. Helaas konden we hierna de grutto niet vinden dus waarschijnlijk vloog hij ergens tegen de strak blauwe lucht. Het zoeken leverde nog wel een overvliegende boomleeuwerik, een waterpieper, smient en witte kwikstaart op. Niet verkeerd dus!!

Hierna zoeken we in Heerjansdam nog even tevergeefs naar grote lijsters maar er zitten nog wel de gebruikelijke sijzen, koperwieken en dergelijke. In het Uilenvlietsehaventje zwemt in tegenstelling tot woensdag helaas geen middelste zaagbek.. Nabij het Pannenkoekenhuis zien we dat er een hoop kieviten in de lucht paniekerig rond vliegen net als een groep van 19 grutto's!! De oorzaak blijkt een havik te zijn die er rond zweeft. Dankzij de havik komen de grutto's ook nog even aan onze kant van de rivier zodat ze ook op IJsselmonde gezien zijn;)

Oude-Maas
Vanaf de Oude-Barendrechtse brug zien we 4 brilduikers zwemmen maar verder is het ook hier stil.
In het kleine bouwdok bij de Jan Gerritsenpolder zitten 5 mannetjes wintertalingen keihard te baltsen om 2 vrouwtjes. Een erg leuk gezicht om zo even naar te kijken en er foto's van te maken. Gaaf!! Verder zingt er hier één keer de cetti's zanger als we er zijn en verder zitten er de gebruikelijke scholeksters en enkele bergeenden. 


Wintertalingen
We vervolgen onze route langs de grienden maar zien bij de golfbaan van Rhoon pas weer iets noemenswaardig. Er zit namelijk een gigantische groep sijzen waarvan de mannetjes volop aan het zingen zijn. Supergaaf!! Tevens zijn de vogels ook goed te benaderen.
Putter
Sijs (man)
Na van dit spektakel genoten te hebben ging het weer verder door de grienden. Helaas leverde dit eigenlijk niks op. Ook bij het haventje van Rhoon was het water te hoog voor eventuele steltlopertjes. Bij Hoogvliet was ook nog een stukje dat onder water stond dus zijn we daar nog maar even heen gefietst. Helaas zaten er behalve een scholeksters, wat kieviten en krakeenden niks bijzonders.
Plasje nabij Hoogvliet
Aangezien we toch langs het Deltapark komen gaan we nog even zoeken voor zwarte mezen. Het duurt niet lang of we hebben er al één gevonden die zich net als wat goudhaantjes ophoudt in de kruinen van de dennen. Verder laten ook enkele koperwieken en boomkruipers zich bekijken.
De terugweg gaat lang over de Essendijk waar vandaan we zoals gebruikelijk weinig zien. Wel zitten er op een weilandje een groep van 37 wulpen en wat kleine mantelmeeuwen. Ook de Buffelkopeend op de gaatkensplas is gauw gevonden en laat zich van heel dichtbij bekijken. Toch wel een mooi beest eigenlijk...
Buffelkopeend
Hierna fietsen we weer in een aardig tempo richting Ambacht. Onderweg echter, worden we opgeschrikt door mijn mobiel die een sms'je ontvangt. Dat sms'je luidt: 'Bontbek in cr polder'. Voor ons dus zo klaar als een klontje, rijden naar de Crezéepolder! Aangezien we beide bontbekplevier nog niet op de IJsselmonde-lijst hebben staan willen we de soort erg graag zien. Na zo'n 20 minuten fietsen komen we aan op de plek waar we in eerste instantie de vogel niet in de plasjes kunnen vinden. In het laatste plasjes is het echter raak waar mijn 189ste soort voor IJsselmonde rustig loopt te foerageren. Gaaf!! Deze bontbekplevier zorgt toch nog voor een leuke afsluiting van een rustig dagje vogelen op IJsselmonde!
Bontbekplevier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten