zaterdag 28 januari 2012

Ondanks pech geen pechdag

Na wat gebel en gedoe gisterenavond was dan uiteindelijk de reis voor de dag beslist. En zoals gisterenavond besloten stonden Herman, 2x Laurens, Rick en ik met het eerste licht in het Lauwersmeer, bij het Jaap Deensgat. De bedoeling  was dat we hier bonte kraai, strandleeuwerik en roodhalsgans zouden scoren en dan via Noord-Holland en/of Flevoland terug te gaan om met de witoogeend te eindigen.

In het Jaap Deensgat zaten aardig wat bergeenden, wat pijlstaarten en er vloog een slechtvalk over. In de omringende plasjes zwommen verschillende wilde zwanen, nonnetjes en brilduikers maar helaas konden we de bonte kraaien op de desbetreffende plek niet vinden.
Wilde zwanen (+ een brilduiker, tafel- en kuifeend)
In het Nieuwe Robbengat zien we naast een mooi aantal wilde zwanen ook een kleine zwaan. En verder nog de nodige nonnetjes, brilduikers en een kuifduiker. Omdat er alweer wat tijd is verstreken hebben we de hoop dat er inmiddels bonte kraaien zullen rondlopen bij het Oude-Robbengat. Daar aangekomen zie we uit de auto inderdaad een vogel op iets zitten en hij laat zich erg leuk bekijken, gaaf!! De laatste keer dat ik bonte kraaien zag was alweer vier jaar geleden dus dat maakt het extra leuk!


Bonte kraai
Na erg van dit beest genoten te hebben zetten we koers richting de Bantpolder. Een korte stop in de haven van Lauwersoog levert naast wat steenlopers niets spectaculairs op. In de Bantpolder aangekomen worden we door een auto vol met vogelaars verteld waar de roodhalsgans rondloopt. Na enig zoekwerk vinden we inderdaad de vogel maar helaas zit hij helemaal aan de achterkant van het gebied. Een aantal paaltjes zijn ook nog goed voor een slechtvalk en een havik.

Grote mantelmeeuw
De volgende bestemming is Ternaard waar een groepje strandleeuweriken zou moeten zitten. Als we over de dijk lopen duurt het niet lang voordat een twintigtal strandleeuweriken aankomt vliegen en mooi dichtbij komt foerageren, erg fraai beestjes.

Standleeuwerik
Een blik over het wad levert ook nog enkele zilverplevieren op voor je jaarlijst die tussen vele bonte strandlopers en wulpen aan het foerageren zijn!

Inmiddels hebben we ook de melding doorgekregen dat de mogelijke Amerikaanse zilvermeeuw weer ter plaatse is in Den Oever. De coördinaten worden ingetikt en we zijn op weg naar een mogelijke nieuwe soort voor Nederland. Onderweg wordt elke buizerd gelijk ingevoerd en dat heeft resultaat ook, uiteindelijk zien we er deze dag maarliefst 96!!

In Den Oever aangekomen wordt ons de meeuw direct aangewezen. De mogelijke Amerikaanse zilvermeeuw zit vlakbij de kant op een paal en laat zich leuk bekijken. Verstand van zulk kaliber meeuwen heb ik niet dus na enige tijd sta ik maar genietend naar een schitterende tweede winter grote burgemeester te kijken..



Mogelijke Amerikaanse zilvermeeuw
Grote burgemeester (2de winter)
Als we hier uitgekeken zijn rijden we richting de Dijkwielen. In de grote groep kuif- en tafeleenden zijn enkele toppers gauw gevonden. In Waterpark Oude Zeug zien we een nonnetje een 14 grote zaagbekken.

Grote zaagbekken met tafel- en kuifeenden
Als we richting de Pampushaven van Almere rijden voor grote zee-eend zet Herman de auto op de A1 ter hoogte van Muiden opeens aan de kant. Het metertje van de koelvloeistof steeg namelijk naar het rode gedeelte.. Na even gewacht te hebben op de vluchtstrook rijden we weer de rijbanen op maar weer gaat het metertje omhoog en de auto heeft erg weinig power meer. Op de afslag zetten we de wagen neer en als de wegenwacht gebeld is kunnen we gaan wachten. We zien nog drie buizerds en enkele grote zilverreigers..

Als de wegenwacht gearriveerd is wordt er geconstateerd dat alles zo in orde lijkt en dat we toch weer door kunnen rijden. We zitten echter nog maar net op de snelweg of het metertje gaat weer naar rood... Bij het eerste volgende benzinestation staat de auto weer stil en kan het wachten weer beginnen, alleen worden we nu weggesleept naar Amsterdam.


Nadat de leenauto na in totaal drie uur vertraging in ontvangst is genomen wordt meteen de locatie van witoog- en witkopeend in de TomTom gezet. Na een drie kwartier rijden komen we aan op de plek waar de witoog- en witkopeend gauw gevonden zijn. 

Witoogeend
Ondanks de pech toch een erg leuk dagje met weer een aantal jaarsoorten erbij en met die meeuw is het even afwachten..

1 opmerking:

  1. Dag Cornelis,

    Ja, Bonte Kraaien. Nu moet je er helemaal voor naar de Lauwersmeer. Ruim 30 jaar geleden kon je ze elke winter zien in Polder de Biesbosch. En niet alleen daar; het was een algemene wintergast.
    Er is wel wat veranderd, sindsdien. Klimaatsverandering?

    BeantwoordenVerwijderen