zaterdag 7 januari 2012

Vogelen in Zeeland

Vandaag samen met Herman, Laurens vd Padt en Rick naar Zeeland met als doel zoveel mogelijk soorten voor de jaarlijst te scoren. We begonnen op de Oesterdam voor fraters en sneeuwgorzen waar we dan ook in het donker aankwamen. De sneeuwgorzen vlogen in het licht van de auto op maar helaas moesten we voor de fraters even wachten totdat het licht werd. Toen dat eenmaal zover was werden ze gauw gevonden en kwamen ze naast de auto foerageren, gaaf!!

Fraters
De volgende bestemming licht in Zeeuws-Vlaanderen, de koereiger. Na de toestand van de Belgische wegen ervaren te hebben is het weer een opluchting als we de grens overgaan. We stoppen eerst nog even op een plek waar krooneenden waren gezien maar deze blijken helaas afwezig. Wel zien we hier nog een nonnetje en een bruine kiekendief.

De koereiger blijkt een inkoppertje want we zien hem uit de verte al lopen, leuk!

Koereiger
Omdat de giervalk nog niet gemeld is besluiten we niet te gaan zoeken en richting Zuid-Beveland te gaan. We hadden onze zinnen gezet op een paar velduilen die nabij Wilhelminadorp waren gezien. Als we op de plek aankomen zien we er gelijk al twee vliegen die zich leuk laten bekijken! Vanaf afstand fotografeer ik ze maar het resultaat is hier niet mee te vergelijken...



Velduil
De volgende bestemming is de grote geelpootruiter bij Colijnsplaat. Vader en zoon Martens geeft ons de tip om vanaf de Ringweg de ruiter te bekijken omdat er vanaf het bruggetje niet in de Valkreek naast het Zeeuwse dorpje te kijken is door het tegenlicht. Onderweg naar de Ringweg schrijf ik nog kleine zilverreiger, tureluur en goudplevier bij op de jaarlijst. 

De tip van Martens blijkt erg handig en de vogel laat zich vanaf de Ringweg tussen de bomen door bekijken, dank!! Tevens krijgen we de melding door dat de ijsduiker nog steeds ter plaatse is bij het Veerse Meer. De coördinaten worden in de TomTom gezet en een kwartier later hebben we de ijsduiker in beeld. De vogel zwemt aan de zuidkant van het Veerse Meer en laat zich geweldig van korte afstand bekijken! Tevens worden hier zeekoet en geoorde fuut gretig op de jaarlijst bijgeschreven.


IJsduiker
Als we over de sluizen van Neeltje Jans rijden zien we tussen de foeragerende meeuwen enkele drieteen- en dwergmeeuwen, altijd leuke vogels! Als we in de Mattenhaven arriveren op zoek naar kuifaalscholvers omdat ze niet op de gele boeien zitten attenderen een paar vogelaars ons erop dat er een grote burgemeester tussen de meeuwen zwemt. Zij hadden net de vogel van het Noordland gezien en zien dat dit dus de tweede is, leuk!  Helaas zien we in deze haven geen kuifaalscholvers rondzwemmen. 

Op de zuidelijke pier aan de buitenkant van Neeltje Jans zien we de nodige vogelaars staan dus besluiten we daarheen te rijden. Hier wijzen ze ons op een aanwezige grote burgemeester op de noordelijke pier, het zijn dus echt twee vogels! Verder staat er nog een geelpootmeeuw tussen en er komt een alk snoeihard langs gevlogen!
Mattenhaven
Dan maar richting de Mosselkwekerij en onderweg vliegt er een ruigpootbuizerd over de weg, fraai! In de Mosselkwekerij wordt als ik uitstap gelijk een vliegende grote burgemeester aangewezen. De vogel verdwijnt gauw richting de Mattenhaven dus dat zal hetzelfde beest wel zijn. Tevens zwemt hier een mooie kuifaalscholver rond en even later landt er zowaar nog een kleine burgemeester tussen de aanwezige meeuwen, super!

Kuifaalscholver
Langs de andere sluizen zien we ook nog aardige aantallen dwerg- en drieteenmeeuwen foerageren, toch niet voor niks die harde wind van de afgelopen dagen!

De kraanvogel bij Burgh-Haamstede zit niet bij z'n maïsveldje maar aan de andere kant van de weg. De juveniele zwarte rotgans zit nog steeds tussen de groep aanwezige rotganzen maar helaas kunnen we een witbuikrotgans er niet tussenuit vissen. Een overvliegende juveniele drieteenmeeuw doet de wenkbrauwen even rijzen, toch vreemd zo'n beest in de polder. 

In de inlagen langs de Oosterschelde staan in een groep wulpen zowel een grutto als een rosse grutto. Verder zijn er nog een ruigpootbuizerd en een blauwe kiekendief aan het jagen en er zit een adult dwergmeeuw op een akker uit te rusten.  

Groep rotganzen
We hebben inmiddels al aardig wat verhalen over de Brouwersdam gehoord dus daar moeten we dan ook maar ons geluk gaan beproeven. Helaas vinden we op de dam geen alken of ijseenden maar we zien wel vele foeragerende drieteen- en dwergmeeuwen vlak voor de kust, 2 zeekoeten, de nodige brilduikers en middelste zaagbekken en als gaafste wel 2 adulte jan-van-genten die zeer fraai langs komen zijlen, super!! 

Na het nodige naar binnen gewerkt te hebben in een snackbar proberen we in Stellendam nog even de kleine burgemeester. In de haven kunnen we hem zo gauw niet vinden maar als we op de dam staan komt hij opeens overgevlogen.

Al met al vandaag erg veel soorten gezien en mijn jaarlijst verhoogd tot maarliefst 132 soorten!! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten