zaterdag 21 januari 2012

Weer geen giervalk..

Om half negen stappen Laurens vd Padt, Laurens vd Wind, Rick Schonewille, Herman vd Brandt en ik uit de auto in Oostvoorne, nabij de Tenellaplas. Naast het bezoekenscentrum staat een boom met maretakken waar heel de week al een groepje van 7 pestvogels is gezien. We zien ze eerst niet zo snel zitten dus lopen we een rondje om de plas heen. Dat levert grote en kleine barmsijzen en een paar mooie goudvinken op! Als we terugkomen zien we de pestvogels vrijwel gelijk in het boompje zitten waar ze zich mooi in laten bekijken, fraai!

Pestvogel
Als we bij de Shell staan krijgen we opeens de melding door van de giervalk in de Autrichepolder en daar besluiten we dus direct heen te gaan. Na een autorit van anderhalf uur en met 5 kleine zilverreigers, kluten en dergelijke komen we aan in de Autrichepolder. Daar krijgen we het verhaal te horen dat de vogel 'ergens' in het hoge gras geland zou moeten zijn en dat hij dus nog in het gebied aanwezig is. Vol goede moed zoeken we alles af maar verder dan een slechtvalk, wat pijlstaarten, een tureluur en 3 waterpiepers komen we helaas niet.

Na wat nummers uitgewisseld te hebben besluiten we wat rond te gaan rijden en even de koereiger binnen te koppen. Helaas loopt hij niet op z'n stekje, wel zien we nog een witgatje en een grote zilverreiger.

Omdat er al veel gezocht wordt naar de giervalk en omdat de rest van de inzittenden de giervalk hier vorig jaar al had besluiten we richting de Westerschelde te rijden. Op een schor langs de Schelde werd de afgelopen tijd een groepje grauwe gorzen gezien, altijd leuk. Als we de dijk overgelopen zijn vliegt er opeens een groepje van 5 dikke gorzen op, bingo! Ze vliegen over de dijk en laten zich niet meer zien.


Omdat de giervalk nog steeds niet is gevonden besluiten we Zeeuws-Vlaanderen weer te verlaten en koers te zitten richting Westkapelle om het aldaar aanwezige koppel witbuikrotganzen te zien. We zien de vogels uit de auto al lopen en ze laten zich erg goed aan ons bekijken!

Witbuikrotgans
Een paar honderd meter verderop staat nog een jaarsoort in de vorm van een casarca! Na dit succes rijden we weer gauw naar het noorden richting de Brouwersdam. Onderweg zien we nog een dwergmeeuw en de nodige kleine zilverreigers. Als we de dam op rijden begint het te regenen en helaas blijft de regen aanhouden. Ondanks dat weet Herman toch nog een schitterend mannetje ijseend uit de zee te trekken, wat een gaaf beest! Verder zien we niet erg veel en door de regen verlaten we de dam weer snel.

Bij de Kwade Hoek doen we een poging om topper op de jaarlijst te zetten. Helaas zitten de kuif- en tafeleenden erg ver weg dus we kunnen er zo gauw niks uithalen. Overvliegende groepen rosse grutto's en bonte strandlopers zijn nog wel het noemen waard.

In de Buitenhaven van Stellendam is de kleine burgemeester snel gevonden en hij laat zich weer erg fraai bekijken!


Kleine burgemeester
We sluiten de dag af bij de Karwei in Ambacht waar we nog twee ransuilen kunnen vinden.

Al met al vandaag weer een leuke dag met weer een paar fraaie jaarsoorten maar wel weer erg jammer van de giervalk, zeker als je om half vijf deze melding weer langs ziet komen..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten