maandag 2 januari 2012

Een slinger aan de jaarlijst

Vandaag was het de bedoeling om een hele slinger aan de jaarlijst te geven, gisteren, 1 januari, had ik er al 29 dus daar moest nog wel wat bij kunnen. In Polder Sandelingen zat weer eens een bergeend maar verder was het erg stil. Dan maar richting de Oude-Maas. In de grienden zitten wat matkoppen, een vuurgoudhaan, een tjiftjaf en een groep zingende koperwieken, leuk! Op het water is het behalve een groepje van 7 brilduikers en wat kuifeenden erg stil.

Oude-Maas
Tot de Gaatkensplas zie ik verder nog wat gras- en waterpiepers, rietgorzen, watersnippen en er roept nog een waterral. Op de Gaatkensplas is de Buffelkopeend gauw gevonden maar helaas kan ik de patrijzen en een bokje niet vinden. In de Carnisse grienden roept nog een havik en kan ik goudhaan en wintertaling op de jaarlijst schrijven. In de polders van Rhoon zie ik nog een groep wulpen en eindelijk m'n eerste holenduiven.

Oude-Maas
In de rest van de grienden zie ik weinig maar een blik over een dijk levert nog een slechtvalk op! In de Kasteelgaarde in Rhoon zijn wel eens boomklevers ingevoerd en als ik er langs kom besluit ik even te kijken. Ik ben nog maar net het bos in of ik hoor er al eentje roepen en even later nog één, ze zijn hier dus makkelijker dan in het Donckse bos bij Ridderkerk, de andere plek voor boomklevers op IJsselmonde.


In het Valckestijnse bos zijn de appelvinken gauw gevonden en even later staat ook grote zaagbek op de jaarlijst.

Als ik op m'n horloge kijk zie ik dat ik nog wel even naar het Zuidpark in Rotterdam kan gaan voor zwartkopmeeuw dus dat besluit ik te doen. Onderweg pak ik nog wat ringmussen, grote lijster, kramsvogels en veldleeuweriken mee voor de jaarlijst. In het parkje aangekomen vliegen alle meeuwen hoog boven de stad maar gelukkig komen ze gauw naar beneden en duurt het niet lang voordat ik de zwartkopmeeuw zie lopen. Maar dan zie ik opeens een mooie juveniele pontische meeuw! De vogel laat zich leuk bekijken en op de foto zetten.

Pontische meeuw
Een kort bezoekje aan het eiland van Brienenoord levert nog een dodaars op en dan ga ik maar weer richting huis. De dag sluit ik af met twee ransuilen bij de Karwei, de bosuilen willen helaas niet meewerken.

's Avonds hoor ik bij m'n opa en oma m'n 80ste soort voor de jaarlijst, steenuil.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten