zaterdag 14 januari 2012

Jaarsoorten scoren in Zuid-Holland

Omdat er nog vrij veel jaarsoorten in de buurt zitten als humes bladkoning en witkopeend, deze vandaag maar opgezocht met Herman, Laurens vd Padt en Rick. We begonnen bij de Reeuwijksche plassen voor de witkopeend waar we in de schemer al stonden. Hij bleek echter heel makkelijk en zwom in z'n eentje vrij dichtbij de kant. De witoogeend die tevens op de plas aanwezig zou moeten zijn liet zich helaas niet vinden in de groep met kuifeenden waarin nog wel 2 kuifduikers en een nonnetje zaten. Verder zaten er op de plas nog enkele nonnetjes, brilduikers, dodaarzen en tussen de vele meeuwen nog een mooie pontische meeuw.

De volgende bestemming was Katwijk voor de humes bladkoning. Vijf minuten nadat we uitgestapt zijn horen we de vogel al in het betreffende parkje roepen en in de de paar minuten die volgen zie ik de vogel mooier dan dat ik hem tot nu toe gezien heb, gaaf!! Als hij weer verder het parkje invliegt gaan wij er ook weer vandoor en wel naar de Berkheide waar al enige tijd een bonte kraai rondhangt.

In het duingebied aangekomen kunnen we zo gauw de groep kraaien niet vinden. We besluiten hiermee geen tijd te verliezen en dus wordt Scheveningen in de TomTom gezet.

Berkheide
 Bij het Noorderhavenhoofd in Scheveningen kunnen we helaas de rosse franjepoot waar we op hoopten niet vinden. Wel kan ik nog oeverpieper op de jaarlijst beschrijven en we zien nog erg veel drieteenmeeuwen en enkele eiders, alk/zeekoeten en paarse strandlopers.

Drieteenmeeuw (adult)
De volgende bestemming is Hoek van Holland waar het niet lang duurt voordat we een huiskraai vinden. Er zit er namelijk eentje op het Vispaleis. Later zien we nog vier vogels op de draden als we vanaf de kade een groep meeuwen afzoeken naar de gemelde kleine burgemeester. Deze zit niet in de groep maar er zit nog wel een mooie adult zwartkopmeeuw en drieteenmeeuw in de groep!

Zwartkopmeeuw
Na wat gevraag aan aanwezige vogelaars komen we te weten dat de kleine burgemeester vermoedelijk de Nieuwe Waterweg is overgestoken. Na nog wat bontbekplevieren te hebben bekeken besluiten we dan ook weer weg te gaan. 

Na een tocht door woonwijken en dergelijke komen we uiteindelijk aan bij Vockestaert voor buidelmezen. Als we bij de groep fotograferen arriveren krijgen we het nieuws dat de vogels al een uur niet meer gehoord zijn. Na een half uurtje horen we een buidelmees even roepen. Na wat heen en weer geloop en geduld krijgen we drie vogels schitterend te zien op een paar meter, super!! Tevens horen we nog wat baardmannetjes en een waterral in het gebied.

De volgende bestemming is Schipluiden voor kleine rietganzen. Op de plek aangekomen zijn de vogels gauw gevonden en we vinden er twee met een halsband waarvan er eentje in Denemarken is geringd, leuk! 


Kleine rietganzen
Een korte stop bij de Ackerdijkse plassen en omgeving levert niks bijzonders meer op. Al met al vandaag dus weer een leuke dag met weer 9 soorten voor de jaarlijst!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten