maandag 6 april 2020

Trekkende knoflookpadden!

In het voorjaar vindt naast de vogeltrek, ook de trek van amfibieën plaats. Deze soorten trekken een vaak relatief korte afstand van hun overwinteringslocaties naar de voortplantingsplaatsen. Dat is dan ook een moment dat veel soorten zich helemaal bloot geven, terwijl ze zich anders in het water of onder de grond bevinden. Het is dan ook de beste tijd om de zeer zeldzame knoflookpad te zien, een bedreigde kikkersoort van de hoge zandgronden. Al even had ik met Laurens van der Wind het idee om deze zeldzame soort op te zoeken en als blijkt dat het weer voor vanavond goed is, gaan we maar gewoon een poging wagen. De padden gaan pas na zonsondergang aan de wandel, dus we hoeven daar pas laat te zijn.
IJsbaan te Valthe
Samen met ook Herman van den Brand zetten we koers richting het hoge noorden, want de beste plek voor deze soort is toch wel de ijsbaan in Valthe. Niet om de hoek... Als we aankomen is het weer ideaal, heerlijk rustig en langzaam zakt de zon naar beneden. We genieten wat van Drenthse vogels, zoals grote lijster, vuurgoudhaan, roodborsttapuiten, boomleeuwerik en geelgors. Soorten die bij ons toch niet heel algemeen te noemen zijn.. Tevens proberen we al om een knoflookpad te vinden, je weet het immers nooit. Dat lukt het helaas niet, maar we vinden wel twee kamsalamanders. Ook schitterende beesten!
Kamalamander

Wanneer de zon ondergaat is het wachten en hopen op het verschijnen van een knoflookpad op het fietspad. Tussen de ijsbaan en de overwinteringslocaties ligt namelijk een fietspad, waar de soort goed op te zien is! We krijgen na enige tijd nog gezelschap van andere natuurliefhebbers, die al snel een ontwakende knoflookpad vinden! Alleen zijn kop steekt boven het zand uit en hij lijkt langzaam uit zijn winterslaap te ontwaken. Ze kunnen daarbij overigens tot 3 meter onder de grond zitten... Ongelofelijk...
Valthe
Knoflookpad
Hij komt er helaas niet helemaal uit, dus we wachten en hopen nog op een ander exemplaar. En snel daarna is het plotseling raak als een schitterend exemplaar op het fietspad loopt. Prachtig getekend zijn ze, met grote vlekken en opvallende rode stipjes.

Knoflookpad

Even later horen we bij de ijsbaan ook zowaar nog een exemplaar roepen. Het is zeer zacht, maar door de windstille omstandigheden blijkt het toch te horen. Nu de soort binnen is, is het daarmee ook gelijk weer tijd om te gaan. We hebben nog een aardige reis voor de boeg, maar wel met succes op zak, op deze maandagavond!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten