zaterdag 11 april 2020

Steppekiekendief over de Crezéepolder!

Vanochtend ben ik voor het eerst dit voorjaar weer eens op de telpost in de Crezéepolder. De trek kan heel wisselend zijn op deze telpost, maar voor roofvogels is het zeker niet onaardig. Met de oostelijke wind van vandaag is dan ook van alles mogelijk, dus reden te meer om daar weer eens een kijkje te nemen. De laatste tijd wordt er door anderen wel veel geteld, wat gisteren bijvoorbeeld in een tweetal reuzensterns resulteerden.

Al vrij snel blijkt dat er genoeg trek in de lucht is, met name de graspiepers vliegen goed tot wel zo'n 1000 passerende vogels per uur. Het voordeel van veel vogels is in ieder geval dat continue de lucht wordt afgezocht. Dat levert al snel de eerste regenwulpen van het seizoen op, maar ook enkele bruine kiekendieven, purperreigers, wat grote lijsters en natuurlijk schitterende zwartkopmeeuwen.
Purperreiger
Om kwart over 9 kondigt Laurens van der Wind echter opeens een 'slanke kiekendief' aan. Alle andere activiteiten worden gelijk stop gezet en alles is gericht om deze roofvogel op te pikken. Het exemplaar is echter nog niet in de polder en bevindt zich nog achter de dijk, ten westen van de telpost. Wanneer de vogel de dijk over steekt is al gelijk duidelijk dat het een goede soort betreft, een grauwe of steppenkiekendief! Het betreft een ringtail die vervolgens op korte afstand zeer laag door de polder komt. Helaas recht tegen de zon in, maar de sierlijke vlucht is schitterend om te zien. Prachtig! De gemaakte foto's laten vervolgens duidelijk zien dat het een steppekiekendief betreft!
Steppekiekendief                                                                     ©Matthieu Plaisier
De vogel wordt gelijk doorgegeven in diverse appgroeps, zodat hij ook nog op telpost Kinderdijk en bij telpost de Hoeksche Sluis kan worden opgepikt. Op deze locatie wordt hij 12 minuten later gezien, zodat hij met een gemiddelde snelheid van 43 km/u heeft gevlogen. Waarschijnlijk was hetzelfde exemplaar eerder op de ochtend al langs Barendrecht gevlogen en wordt hij 's middags nog in Utrecht opgemerkt.

Al met al een schitterende waarneming van pas mijn tweede steppekiekendief op IJsselmonde en mijn eerste voor Ambacht. Een deel van de Crezéepolder ligt namelijk ook in die gemeente, en daar vloog het exemplaar overheen! Als ik om 11u vertrek zijn er verder geen spraakmakende soorten meer langsgekomen, maar de moeite waard was dit ochtendje tellen zeker!

Voor de totalen zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten