dinsdag 28 april 2020

Regen - gelijk weer leuke stelten!

Gisterenochtend was ik weer met Maarten Verrips op VRS Meijendel voor de tweede ronde van het CES-onderzoek op de ringbaan. De vangsten waren magertjes en het leukste waren de oudere, terugkerende broedvogels. De oudste was een tuinfluiter van zeker vier jaar oud, toch leuk! Verder was het eigenlijk heel erg rustig met uiteraard met name andere broedvogels, zoals braamsluiper en nachtegaal.
Braamsluiper
Tuinfluiter
Voor de volledige vangst, zie hier.
Vanavond was ik weer eens op de Sophiapolder, omdat door het natte weer de omstandigheden goed zijn geworden voor steltlopers. Met regen en een westenwind komen in deze tijd van het jaar steltlopers die normaal langs de kust trekken, ook in het binnenland vaak 'naar beneden'. Goede omstandigheden dus voor zeldzame soorten die opduiken op slikkige gebieden. Met opkomend tij zat ik vanavond dus op de kraan vanaf de Veersedijk, en al snel had ik inderdaad een zilverplevier in beeld. Min of meer de algemeenste van de 'leuke' soorten, maar toch altijd leuk!
Zilverplevier
Verder zaten er bijna 20 groenpootruiters, een zwarte ruiter, zomertaling en de nodige pontische meeuwen. Als het water nog verder stijgt vliegen opeens twee grotere steltlopers door mijn beeld die vervolgens recht over de kraan komen. Het blijken twee rosse grutto's! Schitterend! Eind april is altijd dé doortrekpiek van deze soort, die zich lang niet elk jaar makkelijk op IJsselmonde laat zien. Erg leuk dus maar ze verdwijnen als stipjes boven de horizon.
Rosse grutto's
Als het water eenmaal al de slikplaten bedekt is het gedaan met de kans voor leuke steltlopers. Wel blijkt dat het schelpeneiland in trek is bij kluten en ook zitten de eerste visdiefjes in paartjes op het eiland. Dat gaat vast weer goed komen dit jaar. Mooi!
Schelpeneilandje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten