dinsdag 21 april 2020

Afwisselend ochtendje in Waalbos

In het Waalbos probeer ik ook de weidevogels dit jaar weer te volgen, zodat ook met het beheer weer de juiste maatregelen genomen kunnen worden. Door de droogte zit het echter niet mee, en als ik vanochtend in het gebied kom is niet te merken dat kuikens van de ca. 35 aanwezige kievitsnesten nu rondlopen. Op slechts enkele plekken wordt gealarmeerd, wat erop lijkt te wijzen dat de kuikens al heel snel dood zijn gegaan of opgegeten. Erg jammer! Een poging om nog wat water in de greppels te zetten heeft ook niet gebaat, want op veel plaatsten staan ze toch nog aardig droog.
Waalbos
Tureluurs zijn daarentegen deze ochtend nog volop aanwezig en ik schat het aantal toch op zeker wel 10 territoria. Toch een flink aantal voor op IJsselmonde! Het leukste is daarbij wel een exemplaar dat afgelopen winter is geringd in Portugal, en luidkeels aan het baltsend is! Ook een regenwulp die op doortrek in het Waalbos is neergestreken, laat zich al foeragerend leuk bekijken!
Portugese tureluur
Regenwulp
De laatste hoop die ik nog had op een territoriale veldleeuwerik vervliegt overigens wel deze ochtend, want de zang van deze bedreigde soort hoor ik helaas niet. En dat in tegenstelling tot zeker 4 jaar dat wel door deze soort werd gebroed in dit recreatiegebied. Het verhaal van de oeverzwaluwen is dit jaar behoorlijk wat succesvoller, want nadat deze maand nog een kunstmatige wand voor deze soort werd geplaatst zie ik vanochtend dat al vele gaten bezet zijn. Ongekend hoe snel deze soort zo'n plek weet te koloniseren. Fantastisch!
Oeverzwaluwwand
Terwijl ik van de zwaluwen geniet zie ik in de verte een 'slanke kiekendief' aankomen. Al snel is duidelijk dat het om een (vrouwtje) grauwe kiekendief gaat die op enige afstand passeert en door de oostenwind mijn kant wordt opgeblazen. Uiteindelijk verdwijnt ze ten noorden van mij boven Ridderkerk, waar ze ook nog door andere vogelaars opgepikt kan worden. Altijd leuk en een aangename verrassing op deze ochtend!

Ten slotte hoor ik in relatief smalle rietkragen ook nog twee snorren zingen. Een rietvogel die het dit jaar goed lijkt te doen op IJsselmonde en ook deze nieuwe plek heeft weten te koloniseren!
Gele kwikstaart

Geen opmerkingen:

Een reactie posten