zaterdag 4 april 2020

Mooie ochtend met een onfortuinlijke huismus...

Vanochtend doe ik met Laurens van der Wind de tweede broedvogelronde langs de Devel. Het is heerlijk weer en het heeft zelfs licht gevroren, maar gelukkig zingen de blauwborsten en rietgorzen! We horen er resp. 11 en 23 van deze rietvogels. Mooie aantallen, maar zeker rietgorzen zullen er nog wel meer moeten zitten.
Devel
Verder horen we nog maar één rietzanger, maar ook deze is dus weer teruggekeerd naar de rietkragen van de Devel. Ook bruine kiekendieven hangen rond en we horen de roerdomp weer voorzichtig hoempen. We kunnen ook nog 12 cetti's zangers instippen, 2 zingende roodborsttapuiten en in de rietkragen ook 15 waterhoentjes. Mooie aantallen in een prachtig gebied!
Bruine kiekendief
Na deze telling rijden we nog langs de Lindtsedijk in de hoop op ringmussen. Afgelopen jaar vond ik ze hier ook niet, maar in eerdere jaren bleken nog zeer kleine aantallen hier te broeden. We krijgen helaas niks gevonden en komen niet verder dan nog een roodborsttapuit. De meeste aandacht gaat nog uit naar een huismus, die met z'n kop vastzit tussen de dakpannen. Kennelijk is hij blijven haken bij een inspectie of hij in een holletje kan komen. Niet dus... Even later blijkt de vogel gelukkig te zijn gevlogen!
Wat onfortuinlijke huismus...
Bij een boer halen we nog een kerkuil op die daar dood op het erf was aangetroffen. Het betreft een exemplaar die in 2010 als nestjong is geringd in Bleskensgraaf. Een tien jaar oude kerkuil is niet jong, dus een leuke afsluiting door een dode vogel op deze zaterdagochtend...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten