dinsdag 29 augustus 2017

Weer eens wat anders: ringen in het Doove Gat

In de Krimpenerwaard, bij het Doove Gat, wordt ook elk najaar van juli tot september geringd. Deze locaties ligt in een rietgebied, waardoor de vangsten hier vooral uit rietsoorten bestaat. Elk jaar wordt er zo bijvoorbeeld wel een waterrietzanger gevangen maar ook soorten als gele kwikstaart en paapje zijn niet uitzonderlijk. Vanochtend wordt er ook weer geringd door Morrison Pot en kom ik een keertje langs. Weer eens wat anders dan het duin...

Het is een prachtige ochtend en bij aankomst staan de netten in het drassige gebied al opgesteld. In een honderd jaar oude rietkraag, bovenop een dik veenpakket, staan de meeste netten. Tijdens een rondje lopen door het gebied komen we een prachtige porseleinhoen tegen, gaaf! Een rallenkooi is aanwezig, dus wellicht gaat het nog wel lukken om er eentje te vangen! In het eerste rondje is dat niet het geval, maar wel hangen er flink wat rietzangers, kleine karekieten en een bosrietzanger in het net. Altijd leuk.
Bosrietzangers hebben gele tenen...
In het tweede rondje zien we bij het passeren van de rallenkooi dat er wat in zit: een porseleinhoen! Toch gelukt dus om een exemplaar te vangen, wat een fraaie vogels! Vermoedelijk zijn dit beesten uit Polen en omstreken, die via Nederland hun reis vervolgen richting Afrika. Erg gaaf!

Porseleinhoen
Naast iets meer diversiteit door mezen, tjiftjaffen en rietgorzen, is ook een spotvogel een welkome soort. Hiervan heb ik er nog maar eentje gevangen in Meijendel, dus altijd fijn om dan weer eens een exemplaar in de hand te hebben. Opvallend zijn lange vleugels van deze soort, maar ze kunnen ook wel tot in Zuid-Afrika overwinteren. Een lange weg dus nog te gaan voor dit jonge beestje...
Spotvogel
Rond half 12 ga ik ervandoor om in de Hoekse Waard akkerranden te inventariseren op insecten. Erg vliegt niet veel meer en in vergelijking met eerdere rondes in juni en juli is het gerust saai te noemen. Bij de laatste akkerrand zie ik wel opeens een stoeiende velduil met een torenvalk, dat is dan nog wel een leuke verrassing op deze hete middag!
Groene gaasvlieg
Velduil

Geen opmerkingen:

Een reactie posten