maandag 21 augustus 2017

Casarca's, porseleinhoen en kwak in Crezée!

Vanaf nu heb ik nog twee weken vakantie, dus eindelijk tijd om lekker te vogelen en weer te gaan ringen. Vandaag is Laurens van der Wind echter ook nog vrij, dus we besluiten maar op IJsselmonde te gaan vogelen. De wind is met Zuid 2 niet slecht, dus om 6:45 sta ik in de Crezéepolder in de hoop op wat trek en wellicht een leuke krent. Qua trek valt het tegen, veel zwaluwen en gele kwikstaarten hangen ook in de polder rond, dus doortrekkende exemplaren zijn lastig op te pikken. Een drietal goudplevieren dat overkomt zorgt nog wel voor wat afleiding.
Crezéepolder
We besluiten de telling maar tot 9:00 uit te zitten, dat blijkt geen slechte keuze! Om 8:40 pik ik op redelijke hoogte, recht boven ons, twee casarca's op! Een erg fijne soort en ook weer een nieuwe voor de IJsselmondejaarlijst (nr. 189). Deze grote eendachtige is een typische doortrekker in deze tijd van het jaar, maar op IJsselmonde wilden ze maar niet komen, ook al zijn er geschikte gebieden zoals de Crezéepolder. Ook dit tweetal maakt geen aanstalte om te landen en vliegt hard door, ons met blijde gezichten achterlatend!
Casarca's
Als we hierna de polder rond fietsen gaat het zoals altijd over de soorten die nu zouden moeten kunnen. Porseleinhoen komt ook voorbij, een typische doortrekker in deze tijd. Rietkraagjes zijn er genoeg in de polder, maar door het getijverschil van een meter vragen we ons af of dat wel 'kan'. Met hoog water moeten ze immers in het riet gaan zitten. We besluiten in ieder geval toch maar flink de kraagjes af te gaan zoeken, je weet maar nooit!

Qua aantallen is het in de polder rustig. Leuk zijn nog wel een fraaie juveniele zwarte ruiter en een tweetal bosruiters, mooie beestjes!
Bosruiters
Verder lopen overal watersnippen en blijken langs de kraagjes ook veel waterhoenen te lopen. Na toch wel een uurtje rietkragen scannen zien we opeens een waterral lopen! Als die kan, dan moet die porseleinhoen ook kunnen. En dat blijkt, want om kwart over 12 hebben we er eentje, een fraaie adult nog wel! Het beest loopt flink in de rietkraag, maar laat zich zo nu en dan toch mooi zien als hij eruit komt. Weer een nieuwe dus voor de IJsselmondejaarlijst, waarmee ik op 190 soorten kom dit jaar! Overigens is het ook pas mijn derde porseleinhoen op IJsselmonde, het zijn namelijk erg stiekeme vogels.
Porseleinhoen
Na een half uurtje komen de eerste vogelaars het mooie beestje intikken. Terwijl we staan te kijken blijkt er ook wel wat rovertrek te zijn, want naast wat bruine kiekendieven komt er ook een fraaie juveniele wespendief over. Leuk!

In de middag houden we het stil, maar rond vijven zijn we weer in de polder. De wind lijkt namelijk vanavond naar noordoost te gaan, wat zou kunnen betekenen dat de purperreigers gaan vliegen. Op goede dagen moet je er vroeg bij zijn, dus wie weet. Het blijkt echter vanavond al snel tegen te vallen, van reigers is geen activiteit te bekennen dus we zullen het zonder moeten doen. Het is zoals altijd gezellig en met nog een groepje goudplevieren en weer een fraaie wespendief komt dat natuurlijk altijd goed.

Tegen de schemering gaan de nodige mensen toch maar richting de porseleinhoen. Je moet wat zonder reigers... Daar blijkt het water echter nog te hoog te staan en het slik is nog niet drooggevallen. Wachtend op het vallende water pikt Dave vd Spoel opeens een langsvliegende kwak op. Tof! Het juveniele beest valt in de polder in, waar we hem even later tussen de wilde eenden zien rennen. Zo nu en dan springt hij omhoog om een mug of iets dergelijks te pakken, erg gaaf!

Kwak
Als de duisternis invalt blijft het beest gewoon op het slik lopen, erg leuk om te zien dat het zo'n nachtdier is dit reigertje! Wat een dag zo in de Crezéepolder! En qua reigers kwam het vanavond toch ook nog goed... Voor hier voor de totalen van vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten