maandag 28 augustus 2017

Rustige vangst en bekende kokjes

In alle vroegte kom ik vanochtend weer op de ringbaan Meijendel aan. Een nachtje vangen door Vincent van de Spek had 'm een oeverloper opgeleverd en in het donker vliegt er vanochtend nog een waterral het net in. Leuk! Deze soort is veel algemener dan een porseleinhoen, maar overdag vang je ze natuurlijk nagenoeg nooit. Het blijkt een mooi adult exemplaar te zijn.
Waterral
Het weer is de hele ochtend prachtig, maar het levert allemaal erg weinig op, helaas! Wel hangt de eerste vuurgoudhaan van het najaar weer in het net en is een boomkruiper ook wel weer eens leuk om te zien.

Boomkruiper
Voor de totalen zie hier.
Vuurgoudhaan
Eenmaal thuis maak ik nog een rondje om Ambacht, je weet het immers nooit in deze tijd van het jaar. Op wat braakliggende terreinen kom ik niet verder dan een aantal tapuiten en een kolibrivlinder. Dit is een dagactieve nachtvlinder die met zijn lange tong nectar uit planten zuigt terwijl hij ervoor blijft hangen, net als een kolibri dus.

In de Crezéepolder is het vervolgens ook erg stil en een wegrennende porseleinhoen is nog wel het noemen waard. Vermoedelijk zitten er flink wat van deze vogels in de polder. Overigens lopen er tussen de kokmeeuwen nog wel twee geringde beesten. Poolse W-TERM, die ik een aantal jaar geleden langs de Rietbaan zag, en Nederlander W-E1RC die weleens bij de waterzuivering in Ridderkerk is gezien. Klaarblijkelijk dus gewoon twee vaste overwinteraars uit de regio.
Poolse kokmeeuw W-TERM

Geen opmerkingen:

Een reactie posten