dinsdag 22 augustus 2017

'Porshoen' in de netten en bijna een koereiger...

In alle vroegte ga ik vanochtend weer eens naar Meijendel, want met een zuidoostenwind kan dat zomaar leuk gaan worden. Bij aankomst is het gelijk al leuk, want Vincent van de Spek heeft in de hele vroege morgen een porseleinhoen gevangen. Erg gaaf om deze ral een keer in de hand te zien!
Porseleinhoen
De rest van de ochtend is het echter rustig qua aantallen, maar ook wat betreft de dagtrek is het niet veel. Eén keer komt een gele kwikstaart naar beneden en gaat op de rand van het slagnet zitten, helaas dus geen mogelijkheid om 'm te slaan... Dat had een hele goed soort voor de ringbaan geweest.

Ondanks de lage aantallen is het door de ochtend heen niet saai met nog leuke soorten als ijsvogel, boompieper en een mooie blauwborst. De laatste is zelfs een nieuwe voor me op deze ringbaan.
Blauwborst
IJsvogel
Boompieper
Voor de totalen zie hier.

Eenmaal weer in Ambacht stap ik nog even op de fiets om wat braakliggende terreinen te checken. Ondertussen is het namelijk eind augustus, de tijd van duinpieper, ortolaan en draaihals. Tegen één van deze zeldzaamheden loop ik helaas niet aan, maar ik tref nog wel een boompieper en twee fraaie tapuiten. Ook niet onaardig!
Tapuit
Vanavond sta ik weer in de Crezéepolder met de nodige andere vogelaars, wie weet willen de reigers vanavond wel? En inderdaad, want al snel hebben we de eerste groepjes. Uiteindelijk zien we 69 exemplaren vertrekken, die gedeeltelijk in Kinderdijk opstijgen. Het blijft toch een fraai gezicht! 

Rond een uur of acht is het overigens opeens heel spannend als we op de hoogte worden gesteld van een groepje van vijf blauwe, één purper- en een koereiger die vanuit Oud-Alblas onze kant opkomen. De koereiger is een soort die maar niet op IJsselmonde wil lukken, we hebben immers ook geen koeien. Deze moeten we dus een keer overvliegend hebben, dus de lucht wordt minutieus afgespeurd. Plotseling wordt het groepje gevonden, maar door de telescoop blijkt het nog te gaan om vijf blauwe en één purperreiger. Groot is de teleurstelling, want vermoedelijk is de koereiger onderweg al afgehaakt. IJsselmonde bleek toch een brug te ver... 

Later in de avond komt overigens ook de kwak weer tevoorschijn uit de Gorzengriend, die dan weer wel...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten