Na afgelopen week nog een weekje in Duitsland te hebben gebivakkeerd, wat qua vogels overigens niks geks opleverde, stonden Laurens van der Padt en ik vanochtend weer op tijd in de Crezéepolder. Het weer is niet al te best met de nodige wind en ook van tijd tot tijd wat regen. Ondanks dat trekken met name de boerenzwaluwen door, verder nog een tweetal bosruiters, een grote zilverreigers en het leukste was een wespendief die mooi langs kwam flappen. Vermoedelijk een exemplaar dat in de buurt ergens de nacht had doorgebracht. Zie
hier voor de totalen.
|
Wespendief ©Laurens van der Padt |
Na 10:00 zijn we er klaar mee en knapt het weer gelukkig ook aardig op. Samen met de nieuwe jonge vogelaars uit Ambacht stappen we vervolgens op de fiets om een rondje Ambacht te rijden. Het doel is duidelijk: bonte vliegenvanger vinden. In de tweede helft van augustus trekt deze typische bosvogel namelijk door, waarbij deze soort dan ook buiten de broedgebieden is te zien. IJsselmonde bijvoorbeeld. Parkjes zijn de afgelopen jaren uitstekende plekjes gebleken, dus die gaan we maar gewoon afrijden. Met name de mezengroepen zijn spannend, daar willen ze vaak nogal mee optrekken.
Het duurt even voordat we een mezengroep vinden, maar eenmaal een flinke groep gevonden blijkt het wel spannend te zijn. Aardig wat tjiftjaffen zitten er bij en even zie ik mogelijk een bonte vliegenvanger, maar het gaat te snel en de vogel vinden we niet meer terug. In het volgende goede parkje is het gelukkig even later wel raak, als bovenin een esdoorn een exemplaar blijkt te foerageren. Even komt hij er mooi uit, fraai! Nummer 188 voor de IJsselmondejaarlijst! Het duurt niet lang voordat de eerste vogelaars komen aanstormen en de vogel gelukkig even later ook nog te zien krijgen, maar het is een verdraaid lastig te vinden exemplaar.
Met Laurens van der Padt fiets ik vervolgens nog door Waalbos en Polder Sandelingen, maar dat levert geen verdere verrassingen meer op. De doelsoort voor vandaag is in ieder geval weer binnen; bonte vliegenvangers hoeven we niet meer te zoeken. Op naar de volgende soorten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten