dinsdag 10 februari 2015

Zandsuppletie in Scheveningen - deel 4

Na gisteren weer een dag met Frank Majoor mee geweest te zijn in Den Haag voor grieponderzoek was het vandaag wel weer tijd voor een bezoekje aan Scheveningen..
3kj zilvermeeuw 
Als Laurens van de Wind en ik op het strand aankomen is de Geopotes 15 aan het spuiten en is het qua meeuwen een drukte van belang. In vergelijking met afgelopen zaterdag valt me overigens wel op dat het wel een flink stuk rustiger is. Dat is ook al gauw te merken in het aantal ringen dat we aflezen. Ook het aantal nieuwe geringde vogels is relatief laag, maar na een drietal bezoeken is dat natuurlijk niet verwonderlijk.
Zilvermeeuw B-66 van de Maasvlakte
Texelse zilvermeeuw G-KBHA
Uiteindelijk lezen we 63 ringen af waarvan een derde nieuwe is. Tijdens vier bezoeken staat het aantal afgelezen ringen voor mij dus op 203! De zilver- en kokmeeuwen die we aflezen zijn allen vogels uit de geijkte landen.
Duitse zilvermeeuw R-HT7E
Texelse zilvermeeuw G-KANC
Qua pontische meeuwen is het ook in de ochtend erg rustig, we lezen er dan ook geen af. Opvallend genoeg stijgt het aantal wel in de loop van de ochtend, en tijdens de tweede lading zijn lopen er flink wat rond. Geringde vogels zien we echter niet.

2kj pontische meeuwen
Een nieuwe kleine burgemeester, die er ietwat belabberd en ziekachtig uitziet, is wel de hele ochtend aanwezig op het strand en laat zich nog wel leuk bekijken.
Kleine burgemeester
Op de terugweg rijden we nog even langs de vuilstort bij Heijplaat. Verder dan 1 geringde zilvermeeuw uit de havens komen we niet, maar leuk is wel dat de bonte kraai nog steeds present is. Een blik op de Sophiapolder levert hierna nog wel een geringde pontische meeuw op, de bekende Pool Y-PNVA die hier nu voor zijn tweede winter aanwezig is.

Al met al toch nog een mooi aantal afgelezen ringen vandaag op Scheveningen, maar het lijkt wel duidelijk dat in het weekend meer te halen valt op de zandsuppletie. De meeuwen missen dan wellicht andere voedselbronnen zoals visserij en gesloten vuilnisbelten?!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten