zaterdag 21 februari 2015

Rustig in Hoogvliet en de havens

Het plan voor vandaag is nog niet helemaal duidelijk, maar rond half negen besluiten Laurens van der Pad en ik maar in de auto te stappen om Hoogvliet maar eens goed te checken op meeuwen en knobbelzwanen. Afgelopen winter deden we dit al eens, maar toen was het geen succes met erg veel regen.

Met de auto doorkruisen we heel Hoogvliet en checken daarbij zo goed als elke locatie waar wij denken dat er meeuwen kunnen zitten. Dat levert uiteindelijk vier geringde kokmeeuwen op uit Polen, Noorwegen, Zweden en Tsjechië. De kokmeeuw uit dit laatst land is overigens geen nieuwe voor ons, afgelopen winter lazen we die namelijk af in Rotterdam-Zuid!

Verder viel het wat de knobbelzwanen betreft wat tegen. In de bebouwde kom van Hoogvliet konden we tien exemplaren vinden waarvan er uiteindelijk eentje geringd bleek te zijn. Dit exemplaar was tevens in Hoogvliet opgeraapt en heeft dus de weg vanaf de Oude-Maas, waar de Vogelklas Karelschot de zwanen weer loslaat, teruggevonden.


Knobbelzwaan HH67
Hierna rijden we vanaf de Vondelingenweg, de meeste westelijke weg in het havengebied van IJsselmonde, zoveel mogelijk de havens in. Uiteindelijk checken we alle havens, inclusief Pernis, tot en met Heijplaat, maar voor zover we dat kunnen doen is het heel erg stil in de havens. We zien nog geen kuifeend, dus de hoop om de ringsnaveleend van Vlaardingen ergens tegen het lijf te lopen is snel vervlogen.

Al met al is het met name een erg nuttig dagje die uiteindelijk toch niet bijzonder veel opleverde. Wel weten we weer dat we die havens gerust ongemoeid kunnen laten, daar zit immers toch niks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten