Vandaag is het Laurens van de Wind die een auto beschikbaar heeft, ideaal! In de Broekpolder van Vlaardingen dobbert al enige tijd een mannetje ringsnaveleend rond dus dat is de eerste bestemming voor deze ochtend. Na een korte wandeling komen we aan bij de plas maar tot onze grote spijt zwemt de gehoopte Noord-Amerikaanse eend daar niet rond. Onverrichte zaken keren we weer terug naar de auto en besluiten dus de andere ornithologische hoogtepunten van de deze winter tot 'vogelhoofdstad' gekroonde stad Vlaardingen te bezoeken.
De eerste is de Duitse roze spreeuw, en die werkt niet slecht mee. Na een kwartiertje zit hij opeens op z'n pindakaaspotje. Echt rustig is de vogel niet dus een plaatje zit er niet in. Een kleine 10 minuten verder is de locatie van de Oosterse tortel die daar al enige tijd verblijft, en als we de Frieslandlaan inrijden zien we 'm vanuit de auto al bij een silootje zitten. Dat gaat lekker vlot!
|
Oosterse tortel |
Van behoorlijk korte afstand laat deze duif uit het verre oosten zich bijzonder fraai zien, blijft toch een gave vogel!
|
Oosterse tortel |
We rijden hierna richting de Hoekse Waard om het Oudeland van Strijen weer eens met een bezoekje te vereren. De dwergganzen zijn alweer naar het noorden opgeschoven en zitten inmiddels weer bij Camperduin, maar in hun plaats zit er nu een sneeuwgans in de polder. Zoals te verwachten met deze Noord-Amerikaanse ganzensoort is die snel gevonden en zien we hem op grote afstand foerageren. Eén van de aanwezige ruigpootbuizerds laat zich even later ook nog mooi bekijken.
|
Oudeland van Strijen |
In de middag rijden we nog even een rondje rond Rotterdam te beginnen bij de koereiger van Zestienhoven. Tot onze verbazing zit dit reigertje niet tussen de schapen aan de ene kant van de weg, maar midden op Zestienhoven, langs de landingsbaan. Aan een suffende koereiger is niet veel te zien, dus niet veel later zijn we weer onderweg naar IJsselmonde. Wel weer met een punt op de eeuwige maandlijst erbij.
Weer op IJsselmonde aangekomen rijden we nog even langs wat meeuwenplekken in Rotterdam-Zuid. Dat levert in de Afrikaanderbuurt nog een fraaie eerste winter pontische meeuw op en bij de afvalcentrale nog een tweetal zilvermeeuwen uit de havens en een Noorse grote mantelmeeuw. Deze laatste zag ik al eerder deze winter op Heijplaat, maar ook een keer op de Sophiapolder bij H.I.Ambacht.
|
1ste winter pontische meeuw |
Aangezien we nu vlakbij de Rhoonse grienden zijn besluiten we nog een poging te wagen voor baardmannetjes. Ze laten het helaas afweten. Ook de bevers laten zich niet zien, wat nogal logisch is met laagwater, maar enkele fotografen dachten daar iets op gevonden te hebben.....
|
Wortels voor de ingang van de beverburcht |
De terugweg door de polders richting huis levert nog een tweetal reeën, een groepje van 5 patrijzen en twee geringde knobbelzwanen op. Eén van deze exemplaren is een jonge vogel die afgelopen najaar is geringd in Leidschendam, vervolgens in Vlaardingen werd opgehaald door de dierenambulance en begin januari werd losgelaten langs de Oude-Maas door Vogeklas Karelschot.
|
Knobbelzwaan KB22 |
Al met al een behoorlijk afwisselend dagje met uiteindelijk een hele behoorlijke lijst met leuke soorten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten