zaterdag 7 februari 2015

Zandsuppletie in Scheveningen - deel 3

Na twee dagen ringen is het vandaag wel weer tijd om wat ringen af te lezen. Dé plek daarvoor is momenteel natuurlijk de zandsuppletie van Scheveningen, en zo lopen Laurens van der Padt en ik rond kwart voor negen het strand op. Op het strand staat al een groep meeuwen en de Geopotes 15 is al dichtbij het koppelpunt aangekomen. We zijn dus mooi op tijd!

Als het zand van de eerste lading het zand op wordt gespoten lezen we de ene nieuwe ring na de andere af. Steeds weer lopen er nieuwe vogels tegen en zo halverwege dromen we van zo’n 50 verschillende kleurringen gedurende deze sessie. Het gaat maar door en zo hebben we als de Geopotes 15 leeg is over de 70 kleurringen afgelezen!! Een bizar goede lading dus! Het gros van de geringde zilvermeeuwen is afkomstig vanuit Europoort en Maasvlakte, maar we zien ook nog aardig wat vogels van IJmuiden en Texel en uit Engeland, Schotland, Denemarken, Duitsland, België en Noorwegen. Daarnaast nog enkele Duitse en Noorse grote mantelmeeuwen en kokmeeuwen uit voornamelijk Den Haag, maar ook eentje uit Denemarken en uit Polen.

Naast veel geringde meeuwen lopen er tijdens de eerste lading ook erg veel pontische meeuwen tussen de zilvers. Dat is ook wel te zien aan het aantal geringde individuen, we lezen er uiteindelijk maar liefst 4 af! Het gaat hierbij om de bekende Leidenaar W-G= die daar afgelopen december is geringd, en een drietal Poolse kleurringen waarvan 1 bekende van deze plek en een bekende vogel uit Rotterdam-Noord.
2kj pontische meeuw
Poolse 3kj pontische meeuw G-3P56
Nadat o.a. ook Merijn Loeve is gearriveerd blijkt toch dat de volgende lading die we meemaken een heel stuk slechter is. Uiteindelijk weten we tot 15u 102 kleurringen af te lezen, waarna we het wel welletjes vinden. Ook erg leuk is de kleine burgemeester die na een tiental dagen weer present is op de zandsuppletie. 
1ste winter kleine burgemeester
Op de terugweg rijden we nog een snel rondje door Rotterdam-Zuid waar we enkele bekende kleurringen aflezen. Leuk is wel zilvermeeuw B-3U die nu weer in z’n vaste haven zit, terwijl we hem vorige week aflazen op de zandsuppletie. Hij had er kennelijk wel weer genoeg van…
Zilvermeeuw B-3U

Al met al een bizar goede dag op Scheveningen waarmee we tijdens 3 bezoeken nu 182 geringde meeuwen hebben afgelezen! Bizarre aantallen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten