zaterdag 14 februari 2015

Verrassing in Barendrecht

Na een tweetal weken vrij heb je alles wel gezien ondertussen op IJsselmonde en in de omgeving, dus het is lastig om wat voor vandaag te bedenken. Laurens van der Padt en ik besluiten maar gewoon op de fiets te stappen en te kijken waar het schip strand. Uiteindelijk komen we uit bij Heerjansdam en dan besluiten we Barendrecht maar eens te gaan uitkammen voor kokmeeuwen en knobbelzwanen.

Langs de rand van Barendrecht is de eerste geringde knobbelzwaan al gauw binnen, en uiteindelijk lezen we in Barendrecht en het naastgelegen Smitshoek 6 verschillende knobbelzwanen af. Overal is echter water dus de kans is aanzienlijk dat we er nog een aantal zijn misgelopen, Barendrecht is dan ook niet echt klein..

Knobbelzwaan ER75
Voor kokmeeuwen blijkt het erg tegen te vallen in zoveel bebouwde kom, maar uiteindelijk lezen we in twee aardige groepen 4 geringde kokmeeuwen af uit Nederland, Denemarken en Finland. Het leuke is natuurlijk dat het allemaal nieuwe zijn.

Een erg leuke verrassing is een kleine barmsijs die we plotseling in een groepje putters tegen het lijf lopen in het midden van Barendrecht. Deze winter zijn de barmsijzen niet dik gezaaid en ze zijn sowieso zeldzaam op het eiland. Zo blijkt maar weer dat buiten zijn altijd weer iets onverwachts kan opleveren.
Kleine barmsijs
Op de terugweg fietsen we langs de Oude-Maas richting Zwijndrecht, met onderweg nog een tweetal grote zaagbekken, wat brilduikers, pijlstaarten en ijsvogels. Een dode knobbelzwaan met een ring is natuurlijk ook 'leuk' om tegen te komen. De ring is eraf, dat mag duidelijk zijn.
Dode knobbelzwaan
In Zwijndrecht lezen we nog wat bekende kokmeeuwen af waarna we het rondje afsluiten bij de Sophiapolder. Er loopt nog een aardige groep kemphanen rond maar verder is het erg rustig op het eiland.
Sophiapolder
Vanaf de Galgenplaat laat het paartje havik overigens ook nog langdurig van zich horen, zijn de ijsvogels weer present en blijken er dit jaar 3 nesten van blauwe reiger in de bomen te zitten!
Blauwe reiger
Ook vandaag bleek het dus maar weer dat een rondje fietsen, ook al is dat februari, leuke soorten kan opleveren. Maar natuurlijk wisten we dat allang...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten