vrijdag 13 februari 2015

Weer een mooie dag in R'dam-Zuid

Na een drietal weken Rotterdam-Zuid ongemoeid te hebben gelaten wat betreft de meeuwen is het vandaag wel weer tijd voor een stevige ronde. Met Laurens van de Wind en Laurens van der Padt fiets ik rond negen uur Rotterdam in bij Keizerswaard. De enkele plekken in Ridderkerk hebben onderweg niks opgeleverd.

In Keizerswaard zien we een bekende Nederlandse zilvermeeuw, wat Belgische, Nederlandse, een Poolse, Wit-Russische en twee Litouwse kokmeeuwen. Op enkele andere plekken in de zuidkant van Rotterdam-Zuid zien we nog wat kokmeeuwen uit Litouwen, Nederland, Zweden, België en Noorwegen. Opvallend genoeg zien we relatief veel nieuwe ringen en laten bekende lokale vogels het afweten.
Noorse kokmeeuw W-J2TR
Ook laten zien we nog een tweetal zilvermeeuw uit de Rotterdamse haven en lezen we de eerste knobbelzwaan, een bekende, van de dag af.
Nederlandse zilvermeeuw B-MV
De eerste drie pontische meeuw van de dag zijn ook snel binnen. Opvallend genoeg zijn dat 2 tweede winters en een adult, de eerste winters laten het nog even afweten.
Tweede winter pontische meeuw
In de Carnissebuurt zien we even later wel de eerste winter pontische meeuw van de dag. Tevens lezen we hier nog een nieuwe Finse kokmeeuw af en is een bekende knobbelzwaan nog present.
1ste winter pontische meeuw
De Sint-Janshaven levert even later geen van de drie bekende kokmeeuwen op maar een tweetal geringde zilvermeeuwen vergoeden dat wel. Het gaat wel om bekende vogels, een Texelse die hier vorige winter ook eens zat, en de bekende Litouwse zilvermeeuw.

Litouwse zilvermeeuw Y-2L80
Bij de Maashaven zien we even later nog een pontische meeuw en we lezen nog kokmeeuwen af uit Finland, België, Duitsland en Polen. Het is hier echter niet een meeuw die de show steelt maar een vrouwtje krooneend die in een groepje ronddobbert in een groepje kuifeenden. Een lastige soort op IJsselmonde!
Vrouwtje krooneend
De Afrikaanderbuurt levert hierna nog de eerste geelpootmeeuwen van de dag op, een bekend 3de en een fraaie 4de kalenderjaar vogel, en staat er ook nog een pontische meeuw. Verder lezen we nog wat kok- en zilvermeeuwen af, waarna we doorgaan richting Bloemhof. Ook hier is een tweetal bekende kokmeeuwen gauw afgelezen en even later ook een nieuwe vogel met een Nederlandse ring uit Nijmegen. Thuis blijkt dit een kokmeeuw te zijn die ik afgelopen winter aflas in H.I.Ambacht!! Erg leuk om 'm nu dus opeens hier aan te treffen.

In wat andere parkjes hier zien we nog een bekende knobbelzwaan en twee Finse kokmeeuwen, en laten veel honkvaste kokmeeuwen het afweten. De Kop van Zuid is ook rustig en levert naast wat bekende kokmeeuwen ook nog een nieuw exemplaar op uit Denemarken en een bekende geelpootmeeuw is present.

Bij het Eiland van Brienenoord is rustig met grote meeuwen, maar ondanks dat zitten er nog wel twee fraaie pontische meeuwen. Op de kade weten we door te voeren uiteindelijk ook nog twee kokmeeuwen af te lezen uit Duitsland en Litouwen.
Pontische meeuw
Uiteindelijk zorgen deze twee geringde kokmeeuwen voor een eindstand van 47 afgelezen ringen! Absoluut geen slechte score en het tweede aantal ooit. In vergelijking met de vorige keer is het echter wel aanzienlijk minder, maar toen was het uitzonderlijk goed.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten