donderdag 5 februari 2015

Grieponderzoek in Leidschendam en Zoetermeer

In het kader van de vogelgriep moet Frank Majoor door het hele land 1600 monsters nemen bij watervogels. Het gaat hierbij om bloedmonsters en samples uit de cloaca en bek. Uiteraard worden de gevangen vogels ook nog van een ringetje van Frank voorzien. Aangezien ik nu twee weken thuis ben is een dag met Frank mee een mooie dagbesteding. Voor vandaag stond Zoetermeer en Leidschendam in de planning dus rond een uur of negen loop ik vanaf het station het centrum van Zoetermeer in.

Frank en een stagiair zijn samen met lokale ringer Benny Middendorp zijn de meeuwen en meerkoeten al aan het voeren op het ijs maar ze hebben ondanks het koude weer niet echt trek in kaas. Ook op de andere plekken in Zoetermeer willen de kokmeeuwen helaas niet vandaag. Wel lezen we uiteraard nog de nodige geringde vogels af.

We gaan dus maar gelijk door richting Leidschendam waar we op een tweetal locaties flink wat kokmeeuwen kunnen vangen en verder ook nog wat wilde eenden, meerkoeten en zilvermeeuwen kunnen strikken. De leukste vangst was nog wel een kokmeeuw met Litouwse ring die nu dus met een fraaie kleurring erbij rondvliegt.

Zilvermeeuw
Kokmeeuw EHK8, was de vorige keer onder handen genomen.
Litouwse ring
We sluiten de dag wel weer af in Zoetermeer waar we op de Benthuizerplas een behoorlijk aantal stormmeeuwen kunnen aflezen op het ijs en ook nog enkele kokmeeuwen kunnen vangen, waardoor het totaal uiteindelijk op exact 50 gevangen vogels komt. Erg geslaagd dus!
Duitse stormmeeuw R-ANJN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten