zaterdag 18 oktober 2014

Weer een bijzonder geslaagde Mavla-dag

Deze zaterdagmorgen besluit Laurens van der Padt en ik maar gewoon eens bij de greppel te beginnen bij het Luzernveld. Als we daar aankomen wordt het langzaam ligt en we zijn gelukkig de eerste, het is altijd even spannend wie als eerste de greppel door gaan.. Met ook de inmiddels gearriveerde Karel Hoogteyling beginnen we als het al licht genoeg is maar aan de greppel. Koperwieken, merels en zanglijsters zitten er in, maar qua zangvogeltjes valt het erg tegen. Uiteindelijk stoppen we met een tweetal roodborsten en een tjiftjaf en besluiten we de Vuurtorenvlakte maar te doen. 

Maasmond
In het grote duindoorncomplex zit nog een bladkoning te roepen maar verder is het op wat goudhaantjes en tjiftjaffen na erg stil. De lucht is daarentegen wel volop in bewegen met vele groepen vinken, veldleeuweriken en ook regelmatig grote gele kwikstaarten en oeverpiepers. Teruglopend naar de auto stoten we nog wel een tweetal velduilen op, altijd leuk!

Laurens en ik besluiten de duindoornrand langs de dijk van de Tweede Maasvlakte maar af te lopen. In tegenstelling tot afgelopen donderdag zitten er nu niet veel vogels in en hebben we na een kleine 2 kilometer slechts 3 roodborsten en een tweetal winterkoningen gezien, maar spannend blijft het. Teruglopend door het helm stoten we nog twee zanglijsters, een veldleeuwerik en totaal 5 velduilen op, het blijven gave beesten! 

Aangezien er voor de rest op de Maasvlakte niks wordt gemeld in de bosjes besluiten we lekker op de dijk te gaan zitten en over zee te kijken. Daarnaast vliegt het ook hier aardig qua zangvogels dus wie weet. Over zee zien we onder andere een zeekoet, meerder A/Z'tjes (alk of zeekoet), wat jan-van-genten, middelste zaagbekken, dwergmeeuwen en een visdief langs trekken. De leukste soort vliegt echter luid roepend over het strand: een strandleeuwerik! Verder lezen we op het strand ook nog een Noorse kleine mantelmeeuw en een Nederlandse zilvermeeuw af. 

Om half één wordt er opeens een blonde ruiter gemeld op de vuurtorenvlakte met een tweetal goudplevieren. Altijd een bijzonder fraaie steltloper en als we na een paar minuten aanwezig zijn is het dan ook genieten. Op tientallen meters foerageert hij op de met mos bedekte bodem en wordt dan opeens bijzonder vliegerig. Vliegt een paar keer heen en weer tussen de vlakte en het Luzerneveld, wordt nog bijna geslagen door een smelleken, maar gaat dan toch rustig foerageren op de Vuurtorenvlakte, wat een tof beestje!
Blonde ruiter
De goudplevieren waar hij af en toe mee in gezelschap was laten zich overigens ook bijzonder fraai bekijken, zo zie je die niet vaak..
Goudplevieren
In de greppel bleek vanochtend de siberische tjiftjaf nog steeds aanwezig en even later laat het beestje zien dat hij behoorlijk lastig is. Vanochtend dan ook ongetwijfeld voorbij gelopen. Een kleine karekiet daarentegen die nu ook aanwezig is kan vanochtend met geen mogelijkheid in de greppel hebben gezeten. Ook Jorrit Vlot en Albert de Jong hadden 'm na ons niet gezien dus die is kennelijk in de loop van de ochtend in de greppel geploft!

Laurens en ik besluiten voordat we richting huis gaan nog wat groepen meeuwen af te kijken. Dat levert nog een Noordse grote mantelmeeuw en een Duitse zilvermeeuw op, een vetpot is het niet. Een korte zoekpoging hierna met Herman vd Brand voor een strandleeuwerik is ook niet succesvol, dus het is weer tijd om huiswaarts te keren na toch weer een geslaagde dag op de Maasvlakte! 
Grote mantelmeeuw N[J71X]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten