Vanochtend stappen Laurens vd Padt en ik om 7:45 uit op de Misouriweg op de Maasvlakte om voor de vijfde keer dit najaar hier een dag rond te gaan lopen. De vier zaterdagen hebben voor een mooie rits ontdekkingen en zeldzaamheden gezorgd en ook een tweetal keer zorgde een doordeweekse twitch voor fraaie soorten. De verwachting was voor vandaag dus hoog gespannen, en we beginnen daarom maar bij een fraaie haag op de 'oude' Maasvlakte.
Het is net licht en duidelijk is dat er razendveel beweging in de lucht zit. Zanglijsters tikken en er vliegen veel graspiepers en vinken over. De haag zit verder vol met zanglijsters, wat zwartkoppen, roodborsten en een tweetal vuurgoudhaantjes. Twee keer worden we opgeschrikt door de roep van de boompieper, en één keer klinkt het wel heel erg verdacht in onze oren... Helaas konden we geen opname maken en gezien de diverse waarneming van siberische boompiepers is het zeker een spannende waarneming.
Wat losstaande struikjes langs de weg leveren nog wat heggenmussen, roodborsten, zwartkoppen en vuurgoudhaantjes op, waarna we bij de EON-centrale aankomen. Ook hier zit het vol met zwartkoppen, maar veel andere soorten kunnen we er niet uit trekken. Op de Bayer-parkeerplaats lukt dat even later wel. De parkeerplaats zit weer bomvol met vogels: zo'n 30 zwartkoppen, 12 vuurgoudhaantjes, veel zanglijsters, merels, tjiftjaffen, ringmussen, wat braamsluipers, grasmussen en dan opeens een heel fraaie bladkoning!
|
Bladkoning ©Laurens van der Padt
|
Aangezien er op de Vuurtorenvlakte ook al meerdere van deze fraaie zangertjes waren gevonden was het te verwachten dat we er ook wel eentje zouden hebben, maar toch wel gaaf! We struinen hierna nog een grote vlakte van de 2de Maasvlakte af waar honderden graspiepers en wat zanglijsters rondhangen, verder is het rustig.
|
Uitgestrekte 2de Mavla |
De volgende bestemming is het Distripark waar we op de verschillende plekjes zo'n 20 zwartkoppen zien, waaronder ook veel exemplaren gewoon in het onkruid, wat zwarte roodstaarten en er vliegen weer 3 boompiepers over. Inmiddels is ons ook ter ore gekomen dat er een izabeltapuit is gevonden op het Luzerneveld en ook gezien het aantal bladkoningen aldaar besluiten we die kant op te gaan.
|
Distripark |
Op het Luzerneveld is de izabeltapuit snel gevonden en die laat zich fraai zien. Als een koning rent hij over het veld, wat een bijzonder gaaf beest. De vraag is natuurlijk of het dezelfde is als het exemplaar wat van afgelopen zondag tot donderdag een paar kilometer naar het zuiden op de Maasvlakte zat, maar zo'n beest vliegt toch niet zomaar een paar kilometer naar het noorden?!
|
Izabeltapuit |
Op de Vuurtorenvlakte zijn hierna de bladkoningen vrij snel gevonden, en we zien en horen er uiteindelijk 3. Ze laten zich erg leuk bekijken, het blijven gave beestjes! Verder zit er nog een gekraagde roodstaart, een kleine 10 vuurgoudhanen en de 6de boompieper van de dag komt over.
|
Bladkoning |
Een poging om nog meer bladkoningen te scoren op de Stuifdijk en bij de MOT-bosjes verloopt met weinig succes en verder dan wat tjiftjaffen, goudhaantjes en vuurgoudhanen komen we niet. We lezen hier nog wel een geringde zilvermeeuw af, ook belangrijk...
|
Zilvermeeuw B[6D] ©Laurens van der Padt |
Hierna houden we het voor gezien op de Maasvlakte en checken op de terugweg nog wel wat plekken voor meeuwen in Rotterdam-Zuid. Het is weer bijzonder slecht en verder dan de bekende nijlgans uit Arnhem, twee zilvermeeuwen en een kleine mantelmeeuw van Roland-Jan Buijs en een kokmeeuw uit Litouwen komen we niet.
|
Kleine mantelmeeuw ZB[4D] |
Al met al vandaag weer een fraaie dag op de Maasvlakte die vooral werd bepaald door de bladkoningen. Totaal werden er op de Maasvlakte vandaag namelijk 11 gezien, naast het exemplaar van ons werden er 4 op de Vuurtorenvlakte, één in dé greppel, één in de MOT-bosjes, één bij het Reebokgebouw en 3 op de Stuifdijk gezien. En dan vergeten we nog bijna de 10de (of toch nog steedse de negende) izabeltapuit voor Nederland.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten