woensdag 22 oktober 2014

Middelste jagers, rosse frapo's en meer langs Westkapelle

Al enige tijd stond er voor gisteren en vandaag een behoorlijk storm in de voorspelling. Gisterenmiddag draaide de wind, zoals ook voorspeld was, richting noordwest en dat zou hij blijven met windkracht 7 tot en met een uurtje of 11 vandaag. Met noordwest 7 is er maar één plek waar je moet zijn: Westkapelle. Om acht uur arriveren Rick Schonewille en ik dus ook bij het paviljoen de Westkaap en sluiten aan bij zo'n 30 man die er al zit. We zitten hierdoor niet zo heel gunstig en af en toe vol in de harde noordwester helaas..

Als het langzaam licht begint te worden zijn het de jagers die beginnen met vliegen. Wat grote en kleine jagers en even later opeens een groepje middelste. Binnen het half uur zien we ook nog al een kleinste jager langskomen in een groepje middelste jagers, wat een begin! De groepen middelste jagers blijven de hele ochtend maar komen en vliegen dan ook gedeeltelijk zelfs over de dijk en laten zich waanzinnig bekijken. Het gaat helaas voor het grootste gedeelte om juveniele vogels maar af en toe komt er een fraaie adult langs. Uiteindelijk worden er vandaag maar liefst 281 middelste jagers geteld, bizar! Verder lukt het me ook nog om een tweede kleinste jager op te pikken, van deze soort waren er uiteindelijk 5 gezien.
Westkaap
In het eerste uur van de telling wordt ook een rosse franjepoot gezien en in het tweede uur is het pas bij het vijfde exemplaar dat het me lukt om 'm in beeld te krijgen. Door de wind is de communicatie erg lastig en tevens werkt het ook niet mee om lekker over zee te kijken. Deze steltlopertjes gaan vanaf 10:00 echt pas los en een recordaantal van 40 exemplaren werd geteld. Hier zie ik er uiteindelijk 14 van waarvan een paar keer 2 exemplaren en een groepje van 3 die zich in de branding schitterend laten zien, wat een gave beestjes!

Verder komen er nog twee noordse pijlstormvogels voorbij waarvan één exemplaar wel bijzonder dichtbij, super! Van de uiteindelijk 10 vaal stormvogeltjes krijg ik er uiteindelijk slechts 1 in beeld. Net als met de 'rosse frapo's' valt het heel erg tegen om een 'vaaltje' in de scoop te krijgen met die wind. Naast deze leuke zeesoorten waait er nog een velduil uit zee en vliegen er de hele dag groepjes dwergmeeuwen over zee. Daarnaast ook nog eens duizenden bonte strandlopers en rotganzen, en tussen deze laatste ook nog enkele witbuiktrotganzen.

Zeedijk
Al met al een bijzonder geslaagde dag op Westkapelle en rond half vier houden we het voor gezien. Het checken van Neeltje Jans en de Brouwersdam levert helaas niet een ter plaatse rosse franjepoot op maar uiteindelijk komen we natuurlijk dik tevreden thuis! En met de volgende harde noordwesters zitten we er gewoon weer, kijken of dan die papegaaiduiker, kleine alk en stormvogeltje dan wel gaan lukken..

Voor de complete telling zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten