zaterdag 11 oktober 2014

DBA-najaarsweekend 2014 met een 'isabelklauwier'

Dit weekend is het weer DBA-weekend op Texel, en dus hadden Laurens vd Padt, Laurens vd Wind, Rick Schonewille, Herman vd Brand en ik weer besloten om de vrijdag en zaterdag op het eiland door te brengen. Gisterenochtend had ik echter nog een verplichte excursie van de universiteit en uiteindelijk sluit ik om 5 uur aan bij de rest. Op een bladkoning en grauwe franjepoot na had ik niks gemist en even later wordt er een steppekiekendief gemeld bij de Oorsprongweg. Daar zien we uiteindelijk in de verte een ringtail vliegen en krijgen we 'm niet beter te zien. 's Avonds brengen we de avond traditiegetrouw door in het Eierlandse huis en vandaag moest het echte werk dus gaan gebeuren.

We besluiten te beginnen in de bossen bij De Koog in de hoop op wellicht een siberische boompieper, net zoals twee jaar geleden toen er ook eentje zat. In het bos zitten wat goudhaantjes en een groep kruisbekken in de bomen, en opeens vliegt er voor me een pieper op uit het gras en gaat in de boom zitten. Even een adrenalinestoot maar het blijkt helaas toch om een graspieper te gaan, pff.
Spannend bos..
Als we hierna uit het bos komen blijkt er goede trek te zijn, en over de zeereep zien we honderden vinken overtrekken met daartussen ook nog een ijsgors, altijd leuk! Een wandeling door De Nederlanden levert hierna weinig noemenswaardigs op, maar het is duidelijk dat er wel veel vogels op het eiland zitten.
De Nederlanden
Aangezien er in de noordpunt meerdere bladkoningen waren gemeld besluiten we daar maar heen te gaan, wat zonder 'blako' van Texel af kan natuurlijk niet. Na eerst de Robbenjager bezocht te hebben tijdens een regenbui lopen we daarna een rondje wat inderdaad een bladkoning oplevert die zich even fraai laat bekijken. We krijgen nu ook de melding door van een izabelklauwier die is gevonden bij de Jan Ayeslag. De foto's laten een spannend beest zien wat weleens een turkestaanse klauwier zou kunnen zijn, dus vol gas richting het zuiden.

Onderweg wordt de vogel inderdaad als zekere turkestaanse klauwier doorgepiept en even later is hij binnen. Op een mooie afstand laat hij zich aan zo'n 200 vogelaars goed bekijken, wat een fraai beestje en dus een nieuwe! Dat laatste blijkt helaas even later niet meer helemaal zeker aangezien er getwijfeld wordt of het toch geen vrouwtje daurische is.. Terwijl iedereen aandachtig naar de klauwier kijkt worden we opeens opgeschrikt door een schelle roep, roodkeelpieper!! Na de roep zien we een groepje graspiepers overtrekken met daartussen ongetwijfeld de roodkeel, erg leuk!

Isabelklauwier


Publiek
Na een dik uur vertrekken we toch met wéér een halve soort op de lijst na de laatste tijd ook al witkruintapuit en roze pelikaan, ben benieuwd wat de experts ervan vinden, erg lastige materie. We besluiten nu maar richting 't Horntje te gaan om nog een blakootje zelf te vinden, iets wat toch eigenlijk ook wel moet op dit weekend..

Het dorpje is op veel vinken na erg leeg, maar bij de NIOZ krijgen we even later toch een bijzondere fraaie bladkoning in beeld, erg fraai!! Nu dit ook is gebeurd is het eigenlijk wel tijd om naar huis te gaan en met de pont van 17u varen we dus richting Den Helder. Eenmaal op de vaste wal besluiten we bij de Dijkswielen nog even de buffelkopeend mee te pakken, wat na enig zoekwerk met o.a. ook Rein Genuït en Marijn Hoogteijling ook lukt. Er is niet veel aan te zien dus niet veel later vertrekken we echt richting Ambacht na voor mij een gaven anderhalve dag op Texel, volgend jaar weer?
Topper
Zonsondergang bij Noordijkgatsweide

Geen opmerkingen:

Een reactie posten