dinsdag 30 april 2013

Koning(inne)/(s)dag met dwergmeeuw en bosruiters!

Gisteren heb ik nog een rondje gemaakt in de buurt met als leukste soortjes een havik, cetti's zanger, tapuit en verder wat groenpootruiters en kemphanen op de Sophiapolder. 's Avonds werd nog een dwergmeeuw gemeld in de Zuidpolder bij Barendrecht maar een 'fietstwitch' had helaas niet het gewenste resultaat. Vandaag hebi k ook neit stilgezeten want vanochtend doe ik eerst de tweede BMP-telling in Polder Sandelingen. Een telling met de gebruikelijke soorten maar leuk waren wel een sprinkhaanzanger, 5 tuinfluiters, een mannetje tafeleend en een zenuwachtig mannetje slobeend, het vrouwtje zal wel weer op eieren zitten!

Thuis aangekomen kan ik het niet laten en alles rond de koning enz. te bekijken en zo is het pas weer kwart over elf voordat ik de deur uit ga. Eerst maar weer de Sophiapolder vanaf de dijk bekijken wat een bontbekplevier oplevert, verder is het erg rustig. Aangezien ik nog wat brood bij me heb besluit ik even door Zwijndrecht te gaan voor wat meeuwen. Uiteindelijk levert dat drie geringde vogels op, O[CW], N/W[XU] en N/W/[Y0].


Geringde kleine mantels
Via de polder van Zwijndrecht, met vier overvliegende regenwulpen en een havik, kom ik uiteindelijk weer uit op het fietspad langs de Oude-Maas. Tot de Gaatkensplas levert dat enkel een zingende nachtegaal op en verder het gewone spul. Op de Gaatkensplas is ook nu geen dwergmeeuw aanwezig dus ga ik maar door de Grienden fietsen. In totaal hoor ik zo'n 10 gekraagde roodstaarten, wat tuinfluiters, een ijsvogel en het leukst is een zingende snor in een klein rietkraagje. Ook mijn eerste oranje tipje van het jaar, een mooie vlindertje, is het noemen waard.

Als ik langs al de grienden weer terug fiets kom ik weer uit bij de Gaatkensplas. Uiteraard ga ik met m'n kijker weer over de plas en eigenlijk kan ik mijn ogen niet geloven als er opeens een schitterende adult zomerkleed dwergmeeuw door mijn beeld vliegt, wow! Nadat ik de vogel heb door ge'sms't komen even later ook Laurens vd Padt en Jan de Jong en samen zien we de dwergmeeuw vlak voor ons foerageren, wat een schitterende vogel! Fotograferen is uiteraard erg lastig maar hij staat er herkenbaar op!

Dwergmeeuw
Laurens weet te vertellen dat er een stukje verderop vandaag een bosruiter is gezien. We kunnen het niet laten een poging te wagen dus rijden we weer een stuk richting Rhoon. Op de plek aangekomen kunnen we de vogel niet gelijk vinden maar wel zien we een leuk terrein waar we even over rondlopen. Er zitten veel tureluurs, wat gele kwikstaarten en een drietal tapuiten. Tevens zien we dat langs het fietspad ook aardig wat gele kwikstaart zitten die we dus maar even gaan checken.

Als we de hele groep bekeken hebben, zonder een opvallende kwik ertussen, horen en zien we opeens twee bosruiters uit de vaart naast ons opvliegen. We hebben er zowat dus heel de tijd naast gestaan maar ze niet opgemerkt. De vogels vallen stukje verder weer in en het is er weer eentje bij op de jaarlijst.
Gele kwikstaart
Weer terug bij de Gaatkensplas is de dwergmeeuw nog steeds ter plaatse en nu ook een flinke groep gele kwikken. Helaas zit hier ook niks bijzonders tussen. Al met al toch weer een leuke dag dankzij die dwergmeeuw en bosruiters!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten