zaterdag 27 april 2013

Tamme dag komt op z'n pootjes terecht

Vanochtend sta ik om half zeven, voor de verandering, bij Laurens vd Padt voor de deur en vandaag beginnen we eens in De Gorzen, bij Ridderkerk. Een wandeling door de naastgelegen griend levert, op het normale spul als fitis, grasmus en zwartkop, helemaal niks op. Een rondje op het industrieterrein in de hoop op zwarte roodstaart levert niet deze soort op maar wel zien we een paartje gekraagde roodstaarten, een vreemde plek! Langs de Noord zien we ook nog een tweetal oeverlopers.

We fietsen hierna richting Ambacht en lopen even over het veldje bij de Karwei. Er zit vrijwel helemaal niks en noemenswaardig is enkel een overvliegende regenwulp en we horen de zang van een braamsluiper vanaf de Sophiapolder.

Hierna gaan we richting Barendrecht, met de hoop voor eventuele dwergmeeuwen, maar een tussenstop in Polder Sandelingen levert nog een tapuit op. Op de Gaatkensplas blijken even later helaas geen dwergmeeuwen te zitten wel vliegt er een gigantische groep gierzwaluwen en een flink aantal visdieven rond. De Jan Gerritsenpolder is verder nog goed voor een sprinkhaanzanger en een regenwulp, verder is het ook hier erg rustig.

Gierzwaluwen
We maken hierna een rondje door de Carnisse grienden wat nog de gebruikelijke gekraagde roodstaarten en wat tuinfluiters oplevert. Na dit rondje komen we weer uit bij de Gaatkensplas waar nog steeds geen dwergmeeuw rondvliegt. Aangezien deze fraaie meeuwtjes hier weleens kort willen invallen en dan even ter plaatse kunnen blijven hangen besluiten we gewoon maar eens even te gaan zitten. Ook dat levert niet het gewenste meeuwtje op en dus gaan we maar weer richting Ambacht.
Visdieven

Bij de Oude-Barendrechtse zingen nog twee gebruikelijke nachtegalen en laten een paar matkoppen hun zang horen. Vanaf hier fietsen we tot Zwijndrecht langs de Oude-Maas met enkel een havik. Als we al flink in de buurt van de Sophiapolder komen, wat uiteraard de eindbestemming is van de dag, worden we gebeld door Laurens vd Wind dat hij nu een zeearend heeft boven de Sophiapolder. We zijn helaas nog te ver weg en we zien de vogel, die van hoog is afgegleden naar noordoost, zoals verwacht niet.

Als we even later ook op het eiland zijn is het ook hier erg tam met een drietal zomertalingen, wat groenpootruiters, oeverlopers en kleine plevieren. Op de dijk zit verder nog een tapuit en een paapje. Om een uur of drie houden we het voor gezien en gaan met het pontje weer naar de vastewal.

Groenpootruiter
Om 15:48 trilt opeens mijn telefoon als ik achter de computer zit, Sander Elzerman heeft een temmincks strandloper op de Sophiapolder! Als de wiedeweerga heb ik m'n spullen weer bij elkaar en 15:59, exact op tijd voor de laatste afvaart, sta ik weer bij het pontje. Na eventjes wachten op Laurens en Laurens zitten we even later weer op het pontje en even later staan we naar een schitterende temmincks strandloper te kijken. Nr. 160 voor de IJsselmonde-jaarlijst is binnen!

We vogelen hierna nog wat door tot vijf uur maar dat levert geen extra dingen op. De temmincks is 'm dan inmiddels wel gepeerd omdat een canadese gans zo nodig op de plant moest gaan staan waar het strandlopertje heel de tijd bij stond.

Met dit fraaie steltlopertje kwam de tamme vogeldag toch nog op z'n pootjes terecht!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten