woensdag 10 april 2013

Vogelen na de toetsen

Na de toetsen besluit ik vanmiddag net als al de afgelopen woensdagmiddagen naar de Sophiapolder te gaan. Als ik op het eiland wordt afgezet is het gelijk al duidelijk dat het de afgelopen dagen goed heeft gevlogen. De grutto's zijn flink in aantal afgenomen en ook het aantal bontbekken is kleiner, ondanks dat lopen er toch nog 11 exemplaren van de laatstgenoemde soort rond. Erg leuk zijn ook de 9 bonte strandlopers waarvan er eentje alweer in zomerkleed is!

Qua andere steltlopers is het vrij rustig, wat kleine plevieren, een witgatje, een groenpootruiter, tientallen tureluurs maar de aantallen kemphanen zijn wel weer toegenomen met nu toch weer zo'n 100 exemplaren. Opvallend verder was het ontbreken van de smienten en ook de wintertalingen waren afgenomen. Op het slik liep verder nog een tiental witte kwikstaarten met daartussen nog een gele kwikstaart en een waterpieper. Er boven foerageerde nog zo'n 10 boerenzwaluwen, wat oeverzwaluwen en mijn eerste huiszwaluw van het jaar. Een in de Moerdijk geringde kleine mantelmeeuw in de groep meeuwen bij de inlaat is ook wel het noemen waard, eindelijk de eerste geringde meeuw in deze groep.

Kleine mantelmeeuw
Als ik weer van het eiland ben besluit ik even in Polder Sandelingen te kijken. Gisteren waren ze hier aan het ploegen wat behoorlijk aantallen meeuwen opleverde en ook stonden er toen twee ooievaars en vloog een zwarte ruiter rond. De ooievaars zijn nu niet meer aanwezig maar wel hoor ik opeens een zwarte ruiter roepen en opeens staat hij voor me in de slootkant, gaaf! Niet veel later is hij opeens weg en ik kan hem dan niet meer vinden.


Zwarte ruiter
Er zit nog steeds een flinke groep meeuwen en kwikstaarten met tussen de laatste ook een fraaie rouwkwikstaart. Als ik de groep zo afkijk hoor ik opeens de bekende miauwende roep van zwartkopmeeuw en zie twee vogels tussen de andere meeuwen landen. Ze laten zich lastig bekijken op de grond en als de meeuwen opvliegen, vliegen ze er vrolijk achteraan uit beeld.

Ik sluit mijn rondje af met mijn eerste kievitseieren van het jaar. Vanuit de verte zie ik heel de tijd een kievit in een weilandje liggen en als ik er heen loop vliegt hij al ver voor me op en laat hij me rustig zijn vier schitterende eitjes bekijken!

Kievitseieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten